Dýňový chleba

26. října 2015



Jelikož jsme teď o víkendu kompletně uklízeli zahradu a sklízeli poslední zeleninu, co nám ještě zbyla na políčku, došlo i na dýně. Rozhodla jsem se, že z jedné z nich něco upeču a nakonec padla volba na dýňový chleba. Bohužel nemám u babičky podlouhlou chlebovou formu, tak jsem si řekla, že udělám klasický bochník, našla jsem si recept a šla na to. Jenže se mi stalo něco, co se při pečení občas stane - narazila jsem na špatný recept.


Inspiraci na nové recepty čerpám všude možně, kuchařky, blogy, časopisy, a většinou si recept prostě vymyslím podle toho, co mám zrovna v lednici. Pečení je ale tak trochu věda a experimentování v gramážích se obvykle moc nevyplácí, proto jsem si našla na jednom blogu recept, který vycházel  z tištěné kuchařky a předpokládala jsem tedy, že se nemůže nic pokazit. Podle receptu se měl chleba dělat z 500g HLADKÉ mouky, těsto mi krásně nakynulo, šla jsem plácat bochník, jenže těsto se mi doslova rozlilo po plechu. Byla jsem z toho hrozně nešťastná a chvíli jsem zvažovala, že to tak nechám a upeču to jako buchtu, ale nakonec jsem těsto vrátila do mísy a zkusila ho zachránit hrubou moukou. A najednou to šlo! Babička vždycky říká, že chleba je Boží dar a musím říct, že když jsem z trouby vytáhly ty dva nádherně upečené bochníčky, poprvé v životě jsem to vnímala stejně.

Takže tady máte (už opravený) recept!


Suroviny:
1 menší dýně hokkaidó (500g)
• 250g hladké mouky
• 250g hrubé mouky
• kostka čerstvého droždí (42g)
• 2 lžičky soli
• 2 lžíce datlového sirupu
• 60 ml vlažné vody
• 1 lžíce cukru krupice




1. Dýni si rozkrojte napůl, vydlabejte semínka, pokrájejte na kostky a dejte vařit na 20 minut. Poté slijte zbylou vodu, dýni rozmixujte a nechejte vychladnout.

2. Do hrníčku si rozdrobte droždí, přidejte lžíci cukru a 60 ml vlažné vody, zamíchejte a nechejte na pár minut vzejít kvásek.

3. Do mísy si nasypejte mouku se solí, přilijte kvásek, datlový sirup a dýňové pyré a vypracujte hladké těsto. Dejte na hodinu kynout na teplé místo.

4. Poté přichází ono slavné plácání bochníku. Jak jsem zjistila, chleba je nevyzpytatelný, ale hrubá mouka zachrání vše, takže si ji nechejte raději po ruce, a kdyby bylo těsto stále řidší a příliš lepkavé, trochu tam přisypejte. Sami uvidíte, jak se těsto chová.

5. Z tohoto množství uplácejte dva menší bochníky, položte je na pekáč vyložený pečicím papírem a můžete je tam nechat ještě chvíli kynout.
Předehřejte troubu na 180° a dejte péct na 40 minut. V půlce pečení bochníky potřete  trochou vody nebo mléka, chytnou krásnou barvu.






Ahóóój!


                                                                                                                                     - Broccoli

Okomentovat