Šípkový sirup

30. října 2015



V ovocném sadu máme u babičky spousty šípkových keřů a macecha mě vyhnala je otrhat, aby to neudělal někdo za nás (né, dělám si srandu, mami :D). Vrátila jsem se po několika hodinách s rozškrábanýma rukama, ale také s necelými čtyřmi kily šípků. Většinu jsem měla v plánu nasušit na čaj, ale zároveň jsem chtěla zkusit něco nového, tak jsem se rozhodla pro šípkový sirup. No a zase se mi tak pěkně povedl, tak tady ho máte! :D



Suroviny na sirup z 1 kg šípků:

• 1 kg zralých šípků
• 2 l vody
• 1,5 kg cukru krupice
• šťáva z 1 citronu




1. Šípky zbavte stopek a omyjte je. Nahrubo je nadrťte v mixéru. Nemusejí být na kaši, jde jen o to, aby byla dužina alespoň trochu porušená. Zalijte je dvěma litry vody a nechejte přes noc luhovat.

2. Druhý den šípky nechejte ve vodě, ve které se luhovaly a dejte je přihřát na plotnu. Voda by měla být horká, ale nesmí se vařit, zničily by se všechny vitamíny. Uděláte si v podstatě takový horký šípkový čaj.

3. Teď přijde ta horší část. Tekutinu musíte přecedit. Osobně jsem začala s tou poctivou variantou a sirup jsem cedila přes plátno, v tomto případě máte jistotu, že se vám do sirupu nedostane žádná nečistota, semínko, či chloupek. Přiznám se ale, že je to strašná piplačka a po půlhodině jsem to vzdala a vzala na milost jemné sítko. Jde to o něco lépe, ale musíte si dát opravdu pozor, aby se vám do sirupu nic nedostalo. Z původních dvou litrů vody jsem vymačkala cca 1,5 litru sirupu.

4. Přeceděnou tekutinu postavte opět na sporák a přisypejte cukr. Obecně platí použití cukru v poměru 1:1 na množství tekutiny, takže na 1,5 litru sirupu 1,5 kg cukru. Zdá se to hodně, ale díky cukru vám sirup zhoustne a zároveň se tím zakonzervuje.

5. Cukr zamíchejte do tekutiny a nechejte rozpustit, přidejte citronovou šťávu.
Sirup nechejte zchládnout a přelijte do sklenic. Uchovávejte v lednici.



Nevím, jak se to stalo, ale po přidání cukru a změně hustoty se množství tekutiny zvýšilo cca o půl litru, takže z kila šípků byly nakonec 2 litry sirupu. Na fyziku jsem byla vždycky blbá, ale hlavně, že je toho víc než míň :D
Šípky jsou plné vitamínu C, sirup je skvělé sladidlo do čaje, já si ho občas kápnu i do ovesné kaše nebo jogurtu.
Při správném skladování by měl sirup vydržet do Vánoc, u nás doma ale moc chutná, takže asi nevydrží.

Mějte se krásně!



- Broccoli

4 komentáře

  1. Páni, vypadá moc pěkně :) já jsem si vždycky myslela, že jsou šípky jedovaté a vždy když mi někdo nabízel šípkový čaj, pohotově jsem odmítla :D nevím proč, ale od mala mám zafixované šípky jako jeřabiny, takže "co je červené a roste na podzim na keři se nejí :D" tak třeba někdy změním názor a nebudu se bát ochutnat. Jinak musím říct, že mě článek i pobavil - na fyziku jsem byla vždycky blbá.. :D já taky :D :)

    Ráda bych Tě pozvala na mou Giveaway! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zrovna jsem si to přilila do čaje a zatím žiju, takže bych se toho asi tolik nebála :D
      Jinak moc děkuji za návštěvu a pozvání na giveaway, určitě se zúčastním! :)

      Vymazat
  2. Krásně popsaný recept :)
    Ráda bych se zeptala zde se z šípků odstraňují jen stopky nebo i "bubáky"...
    Děkuju :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bubáky jsem neodstraňovala, jen pokud kolem nich byly třeba zbytky květu, tak ty jsem dala pryč :)

      Vymazat