Dýňový falafel

5. února 2016




Mám tady dneska tip na úžasnou veganskou dobrotu! Hodí se k salátu, pečeným bramborám nebo třeba do tortill. Jde navíc o zdravou variantu, protože tento nesmažíte v oleji, jak to u běžného falafelu bývá, ale stačí ho upéct nasucho v troubě a nepřidávám ani mouku, takž je navíc bezlepkový. Pojďme na recept!




Suroviny na cca 12 placiček:
• 1 menší máslová dýně
• 1 plechovka cizrny (400g)
• olivový olej
• 3 stroužky česneku
• 2 lžičky drceného koriandru
• 2 lžičky drceného římského kmínu
• špetka soli
• špetka pepře
• lžíce citronové šťávy







1. Dýni oloupeme, vydlabeme semínka, nakrájíme na kostky a dáme péct s trochou olivového oleje na 180° na cca 20 minut. V průběhu pečení dýni obracíme, aby se nepřipekla.

2. Cizrnu, ať je z plechovky či vařená, slijeme a rozmixujeme s lžící olivového oleje. Nemusí být rozmixována úplně dohladka. Přidáme k ní pečenou dýni, rozmačkáme ji vidličkou, přidáme veškeré koření, prolisovaný česnek a citronovou šťávu a vše zamícháme. Vzniklou hmotu dáme na hodinu chladit do lednice.

3. Z vychladlé směsi tvoříme placičky, které skládáme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme na 180° asi 20 minut. V polovině pečení placičky otočíme.


4. K falafelu se hodí jogurtový dip s koriandrem nebo tahini.






Užijte si víkend!



- Broccoli

2 komentáře

  1. To vypadá výtečně! Jelikož mám zrovna v mrazáku dýni, určitě vyzkouším :)

    OdpovědětVymazat