Amarantový kakaový puding s chia semínky

2. dubna 2016




Amarant byl pro mě dosud naprosto neznámou obilovinou, takže když se ke mně dostal pod značkou MENU Gold, chtěla jsem ho co nejdříve vyzkoušet. Vzhledově trochu připomíná kuskus a má v podstatě podobné využití, hodí se jako příloha, ale může se z něj uvařit třeba i sladká kaše. Já jsem se rozhodla ho smíchat s chia semínky a udělat puding.


Amarantu se česky říká laskavec a ze všech obilovin má nejvyšší obsah proteinů a také velké množství vápníku. Krom toho obsahuje i kyselinu linolovou, olejovou a skvalen, který brzdí rakovinné bujení. Navíc snižuje cholesterol, povzbuzuje činnost jater a příznivě působí na srdce.





Suroviny:
• 50g amarantu
• 150 ml rostlinného mléka
• 2 lžíce holandského kakaa
• 1 lžíce javorového sirupu
• 1 lžíce chia semínek








1. Chia semínka zalijeme troškou mléka a necháme nabobtnat (alespoň 20 minut).

2. Na sporáku si ohřejeme mléko, přisypeme amarant a vaříme pozvolna 30 minut.

3. Amarant je i po tepelné úpravě mírně křupavý, tak se nebojte, že je nedovařený. Nakonec přidejte kakao, sirup a zgelovatělá chia semínka, dejte vychladit do lednice a podávejte s ovocem.




Chuť amarantového pudingu mě hrozně překvapila. Dlouho jsem přemýšlela, co mi to jen připomíná a pak mi to došlo - sladká kukuřice! Rozhodně doporučuji třeba k snídani.






- Broccoli

1 komentář

  1. Vypadá to zajímavě, i když kukuřice jako příchuť pudingu...nevím :D může to být zajímavé :)

    OdpovědětVymazat