Chřestový salát s ovocem

21. května 2016




Období chřestu je v plném proudu a konečně je v obchodech a na trzích za přijatelnější cenu, tak se toho musí využít, protože za chvíli už budeme muset na chřest zase rok čekat. Osobně mám ráda jak bílý, tak zelený, ale ten zelený možná přece jen ještě o něco více. Navíc se nemusí loupat, pokud je čerstvý a jeho příprava je tak velmi jednoduchá.
Rozhodla jsem se z něj připravit lehký jarní salátek, který se dá využít jako příloha či rovnou sám o sobě jako hlavní chod. V kombinaci s ovocem je prostě famózní!





Suroviny:
• 500g zeleného chřestu
• 2 hrsti polníčku
• 8 jahod
• 100g borůvek
• 1 pomeranč



Zálivka:
• 4 lžíce olivového oleje
• 1 lžíce balzamikového octa
• špetka soli
• špetka pepře
• šťáva z půlky citronu








1. Chřest si omyjeme, odřežeme dřevnaté konce (aspoň 3 cm) a dáme do vroucí osolené vody vařit na 3 minuty. Chřest ihned poté slijeme a zchladíme v ledové vodě, aby zůstal krásně zelený.

2. Jahody nakrájíme na plátky, pomeranč takzvaně vyfiletujeme (okrájíme slupku nožem a následně vykrájíme jednotlivé dílky, aby na nich nezůstala slupka) a společně s borůvkami smícháme s polníčkem a nakrájeným chřestem.

3. Zálivku připravíme důkladným promícháním všech uvedených ingrediencí a těsně před podáváním s ní zalijeme salát a jemně promícháme.





A zdravá sezonní dobrota je na světě!








- Broccoli

9 komentářů