Před nějakým časem mě oslovila značka MENU Gold, která produkuje výběrové a zdraví prospěšné potraviny do restaurací, školních jídelen a především do českých a slovenských domácností a já jsem měla možnost jejich produkty vyzkoušet.
Zkusila jsem vaření s klasickými luštěninami i méně známými obilninami, které se začínají dostávat do běžných obchodů a čím dál ve větší míře i do našich domovů a je to dobře, protože tyto potraviny by v našem jídelníčku měly mít své místo a to nejen proto, že jsou ze zdravotního hlediska opravdu dobré pro naše tělo, ale i díky jejich variabilitě. Jako malá jsem jako jedinou přílohu znala brambory, rýži a těstoviny, což se jedlo pořád dokola. Dnes ale máme na dosah spoustu dalších a mnohem zajímavějších potravin a já Vám o některých z nich dneska něco napíšu. Sama jsem mnohé vyzkoušela úplně poprvé a už teď vím, že o ně trvale rozšířím svůj jídelníček.
AMARANT
O amarantu jsem už dříve zaslechla, ale nikdy jsem ho nevyzkoušela a hlavně jsem ani moc nevěděla, co to je a co s ním. Amarant se řadí k tzv. nepravým obilninám, používali ho už bájní Aztékové a má 4x více vlákniny než jiné běžné obilniny.
Obsahuje vysoké množství železa, vápníku, hořčíku a dokonce i kyseliny listové. Navíc obsahuje skvalen, který snižuje cholesterol, podporuje činnost jater a příznivě působí na srdce.
Sama jsem zjistila, že jeho využití je opravdu široké, hodí se jako příloha, dá se s ním zahušťovat a je výborný i nasladko. Já jsem z něj dělala třeba tento Amarantový kakaový puding, který se skvěle hodí na snídani nebo si ho můžete připravit jako zdravý dezert.
Obsahuje vysoké množství železa, vápníku, hořčíku a dokonce i kyseliny listové. Navíc obsahuje skvalen, který snižuje cholesterol, podporuje činnost jater a příznivě působí na srdce.
Sama jsem zjistila, že jeho využití je opravdu široké, hodí se jako příloha, dá se s ním zahušťovat a je výborný i nasladko. Já jsem z něj dělala třeba tento Amarantový kakaový puding, který se skvěle hodí na snídani nebo si ho můžete připravit jako zdravý dezert.
BULGUR
Bulgur jsem naopak už z dřívějška znala a musím říct, že to je dlouhodobě můj favorit. Jde vlastně o předvařený speciální druh tvrdé pšenice a jeho příprava je tak neskutečně snadná a rychlá, takže i když člověk nestíhá, může mít oběd za 15 minut. Bulgur je navíc nízkokalorická potravina (což ocení skoro každý! :D ) a kromě železa a hořčíku obsahuje i vitamín A a fosfor. Já si ho většinou vařím jako přílohu nebo si z něj dělám různé zeleninové směsi na styl rizota.
Nedávno jsem vařila například tento mexický bulgur, recept naleznete ZDE.
Značka MENU Gold navíc nabízí i tuto úžasnou kombinaci bulguru a červené quinoy. Jednou jsem tuto směs uvařila ještě s celým hrachem a udělala jsem TENTO netradiční židovský šoulet.
QUINOA
Tento záhadný název pod sebou ukrývá bílkovinami nabitou obilninu pocházející z Jižní Ameriky. Její botanický název je merlík chilský a obsahuje ... no v podstatě úplně všechno, co bychom si mohli od zdravé potraviny přát - vitamíny skupiny B a C, beta karoten, omega 3 mastné kyseliny, vápník, hořčík, fosfor, železo a hromadu bílkovin. Quinoa je navíc bezlepková, takže v podstatě úplně dokonalá potravina.
Při vaření ale potřebuje trochu zvláštní zacházení, vždy se musí nejprve proprat, protože obsahuje hořké saponiny. Pak je dobré ji nechat 15 minut namočenou a teprve potom ji vařit. Hotová je opět za chvilku, ale musíte si zvyknout na její poměrně výraznou kukuřičnou vůni, která se při vaření line všude kolem.
Při vaření ale potřebuje trochu zvláštní zacházení, vždy se musí nejprve proprat, protože obsahuje hořké saponiny. Pak je dobré ji nechat 15 minut namočenou a teprve potom ji vařit. Hotová je opět za chvilku, ale musíte si zvyknout na její poměrně výraznou kukuřičnou vůni, která se při vaření line všude kolem.
Opět se dá využít na sladká i slaná jídla, místo klasické ovesné kaše můžete vyzkoušet TUHLE z quinoy!
CHIA semínka
Chia semínka jsou už pro většinu lidí známá a popularitu si vysloužila jako potravina aztéckých běžců, kteří ji využívali zejména kvůli skvělým hydratačním schopnostem. Chia semínka jsou známá tím, že na sebe vážou vodu a jejich objem se tak zvětší až 12x. Obsahují obrovské množství vápníku (5x více než například mléko), železa, hořčíku, omega 3 mastných kyselin, bílkovin a sacharidů.
Chia semínka můžete nasypat všude možně, já si je dávám do smoothie nebo si je nechávám přes noc nabobtnat a pak z nich dělám puding, který je tak výborný, že bych ho nejraději snídala úplně každý den.
Recept na chia puding najdete ZDE.
ČOČKA BELUGA
Na závěr jsem si nechala tuto nádhernou čočku Belugu. Její výhodou je, že se nemusí dopředu namáčet a není zvykem ji vařit příliš dlouho, aby si zachovala sypkou konzistenci a zemitou chuť. Měla by být na skus, takže jí bohatě stačí půlhodina vaření a oběd máte tím pádem za chvilku. Čočka obecně patří k nejstarším kulturním luštěninám, pomáhá předcházet kardiovaskulárním onemocněním a mimo jiné obsahuje velké množství vlákniny, kyseliny listové a hořčíku.
Oproti běžné hnědé čočce je menší a při vaření si zachovává tvar, takže se skvěle hodí do salátů nebo jako příloha a je prostě strašně krásnááá!
Tímto skvělým salátkem s čočkou Beluga a křepelčími vejci určitě všem vytřete zrak, mně se to doma povedlo! Recept najdete ZDE.
Tak to je tedy pět úžasných superpotravin značky MENU Gold, které najdete běžně v obchodech a já jsem si vaření s nimi neskutečně užila. Ale aby toho nebylo málo, chystám pro Vás recenzi i na několik druhů rýže této značky, takže se těšte na nové recepty!
Už jste některé z těchto potravin vyzkoušeli?
- Broccoli
parádní článek :) mám zkušenosti s chia semínky. a miluju je dávat snad všude :D taky se ráda věnuji zdravému životnímu stylu :) jestli chces muzes mrknout i na muj blog :) www.fitfoodhealthy.blogspot.cz jinak moc pěkný blog :)
OdpovědětVymazatDěkuji moc, určitě mrknu! :)
Vymazat