Cuketová topinková směs

31. července 2016




Máte přebytky cuket a už opravdu nevíte, co z nich vymyslet? Zkuste tuto topinkovou směs. Teď už máte možná cuket dost, ale tuto směs můžete zavařit a dát si ji třeba v zimě, kdy určitě přijde k chuti. Je skvělá nejen k topinkám, ale i do těstovin!






Suroviny na 4 skleničky po 200 ml:
• 2 kg cukety
• 4 velké cibule
• 10 stroužků česneku
• 2 lžíce olivového oleje
• 3 lžičky soli
• 3 lžíce cukru
• 2 lžíce vinného octa
• 5 lžic worchestrové omáčky
• 2 lžičky drceného chilli
• 700 ml rajčatového protlaku nebo passaty
• pepř









1. Ve vyšším hrnci si rozehřejeme olej a dáme na něj opékat na proužky nakrájenou cibuli. Až zezlátne, přidáme česnek nakrájený na plátky a další minutku opékáme. Přidáme nahrubo nastrouhanou cuketu (bez semínek), osolíme a mícháme další 4 minutky.

2. Jemně podušenou cuketu přesuneme do pekáčku, přidáme cukr, trochu pepře, chilli, ocet, worchestrovku, vmícháme rajčatový protlak či passatu a dáme péct na 200° na cca 40 minut. Průběžně během pečení promícháváme.

3. Směsí plníme sklenice a zavíčkujeme. Pokud chcete směs konzumovat v příštích několika dnech, uchovávejte v lednici. Pokud chcete směs uchovat na delší dobu, sklenice zavařte, stačí 15 minut na 85°.









- Broccoli

18 komentářů

  1. Výborný recept! Maximální spokojenost! :) Děkuji :)

    OdpovědětVymazat
  2. Skvelý nápad; cez leto už nič nerobím, len hľadám, čo sa ešte dá vyčarovať z tejto vodnatej zeleniny :D (vždy jej máme totiž plný špajz)

    OdpovědětVymazat
  3. Paráda! Udělala jsem rovnou dvojitou dávku. Jak bláhová jsem však byla, když jsem si myslela, že mi 4kg cukety a 8 cibulí vejde i do toho největšího hrnce, co doma máme. :D Díky za recept a cuketám zdar!

    OdpovědětVymazat
  4. dobrý večer a musí tam být vinný ocet, nestačí obyčejný?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě ano, obyčejný je ale výraznější, takže bych možná trošičku ubrala množství :)

      Vymazat
  5. Výborné! Včera jsem pár skleniček zavařila, zbytek jsem měla dnes na oběd se soba nudlemi a trochou parmezánu, každopádně jsem nadšená! Určitě ještě během léta pár skleniček přichystám. Díky! :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Doporučuji!!!! Dělala jsem loni doma a pekáč zmizel během chvíle. Tak jsem udělala druhý a vzala trochu na soutěž "vaříme z cukety", kterou jsme s tímto receptem s přehledem vyhráli. My jsme jen místo worchestru, dali omáčku dovezenou z Thajska.

    OdpovědětVymazat
  7. Perfektni recept, delala jsem uz minulou sezonu. Vsechny suroviny sesbiram na zahrade, pak to zavarim a jime to celou zimu, bud z toho udelam rizoto nebo jako prilohu ci jen tak na chut. Jen si do toho pridavam fazole

    OdpovědětVymazat
  8. Když nastrouhanou cuketu osoliš a necháš ji pustit vodu,kterou přes cedník slines,tak to dovariš v tom prvním hrnci,není potřeba dávat do trouby,aby se to zredukovalo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Takže...Opeču cibuli, česnek, pak přidám do kastrolu všechno ostatní - včetně odšťavené cukety a stačí povařit? Jak zhruba dlouho-až cuketa změkne? (Vycházím z odpovědi doporučené "anonymní 14.července 2022 18:25) Děkuji

      Vymazat