Cuketa v kyselém nálevu

29. července 2016




Letošní úroda cuket je neskutečná. Vlastně letošní úroda celkově. Ještě nikdy se nám nestalo, že bychom už na konci července ve velkém sklízeli okurky, cukety, rajčata a dokonce i dýně hokkaido, které jsme například loni měli až na začátku září. Takže co se všemi těmi cuketami? Tuhle otázku teď řeším v podstatě každý den a vymýšlím recepty, aby to nebyly pořád jen cuketové placičky.


Dnes mám tady cuketu nakládanou ve sladkokyselém nálevu. Jde o skvělý doplněk k hlavnímu jídlu a vyhnete se zavařování, protože Vám v lednici vydrží minimálně dva týdny.







Suroviny na 500 ml sklenici:
• 1 větší cuketa
• 4 stroužky česneku
• několik snítek čerstvého tymiánu
• několik snítek čerstvého rozmarýnu


Na nálev:
• 200 ml vody
• 300 ml octa
• 1 lžička soli
• 3 lžíce cukru
• 8 kuliček pepře
• 4 kuličky jalovce
• 2 lžičky semínek koriandru
• 2 lžičky kurkumy









1. Cuketu omyjeme a strouháme na plátky i se slupkou škrabkou na zeleninu. Cuketu škrábeme, dokud nedojdeme ke střední části se semínky, tu nepoužijeme. Oloupeme si česnek.

2. Plátky cukety vložíme společně s celými stroužky česneku a čerstvými bylinkami do uzavíratelné sklenice. Veškeré suroviny na nálev vložíme do hrnce a zahřejeme, dokud se nerozpustí cukr a nálev nezačne vařit.

3. Ještě teplým nálevem zalijeme připravenou sklenici s cuketou tak, aby byla cuketa úplně ponořená.

4. Takto naloženou cuketu necháme alespoň 2 dny v lednici, poté můžeme konzumovat.




Tip: Pokud se nebojíte kyselého, můžete vynechat vodu a nálev udělat pouze z octa, cuketa pak má pořádné grády!









- Broccoli

Okomentovat