Mujaddara je bezmasý orientální pokrm, jehož základem je rýže a čočka. Já jsem zvolila rýži basmati od značky MENU Gold, protože je po uvaření sypká a nelepí se, což u tohoto receptu potřebujeme. V originálním receptu se používá klasická hnědá čočka, já jsem se ale rozhodla svou verzi ozvláštnit čočkou Beluga, která má zemitější chuť a nemusí se dopředu namáčet.
Suroviny na 4 porce:
• 1 hrnek rýže basmati
• 1 hrnek čočky Beluga
• 1 velká cibule
• 4 stroužky česneku
• 1 lžička mletého římského kmínu
• 1 lžička mletého koriandru
• 1/2 lžičky mleté skořice
• 1/2 citrónu
• 2 lžičky soli
• špetka pepře
• 1 lžíce oleje
• 1 lžíce oleje
• čerstvý koriandr, tymián, majoránka...
1. Čočku Beluga propereme a dáme vařit do osolené vody na 30 minut. (Má tužší konzistenci než klasická čočka, tak se nebojte, že je nedovařená.)
2. Do dalšího hrnce dáme rozehřát olej, na kterém opečeme na jemno pokrájenou cibuli a na plátky pokrájený česnek. Až zezlátnou, zasypeme mletým koriandrem, římskám kmínem a skořicí a zasypeme rýží, kterou ve směsi cibule a koření pěkně obalíme. Zalijeme vodou, osolíme a vaříme 15 - 17 minut.
3. Uvařenou čočku promícháme s uvařenou rýží, vmícháme pokrájené čerstvé bylinky, zakápneme šťávou z půlky citrónu a ještě dochutíme pepřem, případně solí.
Zkuste mujaddaru třeba ke kari!
- Broccoli
Okomentovat