Bramborové bochánky plněné lesními houbami

5. srpna 2016




Rostooou! Po loňském roce, kdy to byla na Moravě s houbami opravdu bída, si to teď naplno užíváme. Vždycky děláme houbové řízky, omáčku nebo guláš, ale chtěla jsem zkusit i něco nového, tak jsem se nechala inspirovat receptem na bramborové bochánky od Veganotic, trochu si ho upravila podle sebe a přidala houbovou omáčku. Doma mě za tohle jídlo vynášeli do nebe.






Suroviny na cca 12 placiček:
• 1 kg brambor
• 1/2 hrnku hladké mouky
• 2 velké cibule
• 4 hrsti čerstvých nakrájených lesních hub (část půjde na omáčku)
• pár snítek čerstvé majoránky
• 2 lžičky římského kmínu
• sůl
• 2 lžíce oleje



Omáčka:
• část připravené houbové směsi z placiček
• 250 ml rostlinné smetany
• 1/2 hrnku rostlinného mléka
• pepř
• 1/2 lžíce octa










1. Brambory si oloupejte a uvařte v osolené vodě. Poté je slijte a důkladně rozmačkejte mačkadlem na brambory a nechejte chladnout.

2. Na vyšší pánvičce (nebo v nižším hrnci) si rozehřejte olej a orestujte na něm najemno pokrájenou cibuli dozlatova. Poté přisypejte očištěné a nakrájené houby a restujte 3 minuty. Následně houby podlijte dvěma hrnky vody, osolte, přidejte kmín a majoránku a nechejte dusit alespoň 20 minut, dokud se veškerá voda nevypaří. Vznikne nám takové houbové ragú, ze kterého si odebereme asi čtvrtinu na omáčku, zbytkem budeme plnit bochánky.

3. K rozmačkaným bramborám přisypeme půl hrnku mouky a vypracujeme bramborové těsto. Pokud bude moc lepkavé, můžete ještě trochu mouky přidat. Z bramborového těsta pomoučenýma rukama odebírejte kusy velikosti pingpongového míčku, vytvarujte placičku, na kterou následně položte lžíci houbové směsi, přikryjte druhou placičkou a vytvarujte bochánek. Upřímně říkám, že to není úplně nejpříjemnější práce, protože bramborové těsto je lepivější, ale zatněte zuby, výsledek stojí za to.

4. Hotové placičky pak na pánvičce z obou stran opečte na troše oleje, dokud nechytnou zlatou barvu.

5. Omáčka k podávání je už jen několikaminutová záležitost. Zbytek houbové směsi si dáme do menšího hrnce, zalijeme rostlinnou smetanou, zředíme trochou rostlinného mléka, opepříme a necháme 2 minutky provařit. Hustotu si sami zregulujte množstvím mléka. Pokud máte rádi chuť kulajdy, kápněte do omáčky nakonec trochu octa, dodá jí to šmrnc! :)






Tak páááá!






- Broccoli

4 komentáře

  1. (y) zkusím, vypadá to báječně :-)

    OdpovědětVymazat
  2. To je nádhera!!!! A přesně podle mého gusta! Jen jsem celiak a nemohu dát hladkou mouku, tak se pokusím s bezlepkovou moukou. Snad to bude držet. Krásné jídlo!

    OdpovědětVymazat