Sklizeň rajčat se u nás pomalu blíží ke konci, takže co s tím obrovským množstvím přebytků, co máme ze zahrad a od příbuzných? Zkuste passatu, jednoduchou rajčatovou omáčku, kterou si můžete zavařit na zimu a pak si ji dávat do těstovin, jako rajčatový základ na pizzu či využívat při vaření místo protlaku.
Klasická passata většinou obsahuje pouze rajčata, já jsem ji však doplnila ještě o další zeleninu ze zahrady, můžete tak využít cokoliv, co Vám přebývá a omáčka tak bude ještě lepší.
Suroviny na cca 5 l omáčky:
• 6 kg rajčat (mohou být i cherry)
• 4 velké cibule
• 15 stroužků česneku
• 2 mrkve
• 2 petržele
• 1 menší celer
• 2 velké červené papriky
• 4 snítky tymiánu
• 4 snítky oregana
• 2 snítky rozmarýnu
• hrstka bazalkových lístků
• lžička sušeného chilli
• lžička mletého pepře
• 2 lžičky soli
• 2 lžíce cukru
• 3 lžíce olivového oleje
• 4 velké cibule
• 15 stroužků česneku
• 2 mrkve
• 2 petržele
• 1 menší celer
• 2 velké červené papriky
• 4 snítky tymiánu
• 4 snítky oregana
• 2 snítky rozmarýnu
• hrstka bazalkových lístků
• lžička sušeného chilli
• lžička mletého pepře
• 2 lžičky soli
• 2 lžíce cukru
• 3 lžíce olivového oleje
Upozornění na začátek: Nejprve si musíte odbýt tu nejhorší práci, a to je krájení toho velkého množství rajčat. Navíc je potřeba disponovat nějakým větším mixérem, abyste se vyhnuli loupání a pasírování a jednoduše pak omáčku i se slupkami jen dohladka rozmixovali. Pokud mixér máte nebo jste si půjčili, můžete začít.
1. Rajčata omyjte a nakrájejte. Pokud pracujete s velkými rajčaty, rozkrájejte je alespoň na čtvrtiny, cherry rajčata stačí na půlky.
2. Dále si připravte jeden velký a vysoký hrnec (nebo dva střední a suroviny do něj rozdělte), rozehřejte v něm olej a dozlatova orestujte najemno pokrájenou cibuli. Přihoďte očištěnou a na větší kousky nakrájenou kořenovou zeleninu, česnek a papriku a 2 minuty restujte.
3. Poté přisypejte nakrájená rajčata. Pustí hodně vody, což ale vůbec nevadí, mělo by to trošku plavat. Přidejte bylinky, koření, sůl a cukr a vařte cca 40 minut, dokud nebudou rajčata úplně rozvařená a kořenová zelenina měkká. Pořád míchejte, rajčata mají tendenci se přichycovat ke dnu hrnce.
4. Z uvařené rajčatové směsi vylovte snítky rozmarýnu (bývají tvrdší) a omáčku postupně rozmixujte v mixéru dohladka a přelijte do připravených zavařovacích sklenic. Pečlivě zavíčkujte a zavařujte 20 minut na 85°.
Tak už víte, co s rajčaty? :)
- Broccoli
Okomentovat