Ta Praha má něco do sebe, roste jim tu normálně fialový květák :D Úplně poprvé jsem na něj narazila v běžném supermarketu a byl jednoduše tak krásný, že jsem ho musela koupit už kvůli té barvě. Nemusíte se bát, že se otrávíte, jde o běžný květák, který je šlechtěním upravený tak, aby produkoval antokyany, které můžou za tohle zbarvení, ale navíc má díky nim květák i spoustu zdraví prospěšných látek navíc.
Takže jsem se neohroženě vrhla na vaření a rozhodla se z něj udělat jednoduché pyré. Květáková pyré jsou skvělá příloha a s touhle barvou navíc dodají jakémukoliv jídlu šmrnc. Po uvaření chutná tento květák úplně stejně jako ten bílý a zachová si stejnou fialovou barvu jako před vařením, překvapilo mě ale, že po rozmixování se smetanou bylo pyré najednou namodralé, což jsem nečekala :D Je ale pak efektní k pyré přidat pár růžiček uvařeného květáku, protože máte na talíři najednou dvě jedovaté barvy a vypadá to prostě skvěle! :D
Suroviny na 4 porce:
• 1 hlávka fialového květáku
• 100 ml rýžové smetany
• 2 stroužky česneku
• 2 stroužky česneku
• 1 lžíce lahůdkového droždí
• sůl
1. Růžičky květáku odřežeme a vaříme v osolené vodě 15 minut.
2. Vodu poté slijeme, ke květáku přilijeme rýžovou smetanu a vrátíme na minutku na plotnu, aby se prohřála a hned poté rozmixujeme s utřeným česnekem dohladka.
3. Dochutíme lahůdkovým droždím.
Květákové pyré se hodí jako příloha úplně ke všemu, můžete jím ozvláštnit jídlo (překvapit všechny u stolu :D) nebo si ho dát jen tak jako já jen s trochou zeleninky a luštěnin :)
Tak co, šli byste do fialového květáku? :)
- Broccoli
Okomentovat