Dhal je tradiční indické luštěninové jídlo, které má podobu husté aromatické polévky podávané obvykle s rýží nebo indickými plackami čapátí. Základem je většinou čočka, kterou jsem se rozhodla doplnit ještě fazolkami mungo. Jídlo je ideální během chladných dní, protože Vás zasytí a příjemně zahřeje.
Suroviny na 4 porce:
• 250 g vařené hnědé čočky
• 100 g vařených nebo naklíčených fazolek mungo
• 4 velká rajčata (nebo 1 plechovka konzervovaných rajčat)
• 3 stroužky česneku
• 1 mrkev
• 3 řapíky celeru
• 1 lžíce kari pasty
• 1/2 chilli papričky
• 2 lžíce sójové omáčky
• 2 lžíce oleje
• 1 cibule
• 100 ml sójové smetany
1. V hrnci si rozehřejeme olej a dáme na něj zpěnit najemno nakrájenou cibuli. K té po chvíli přidáme na kousky nakrájený řapíkatý celer a na kolečka nakrájenou mrkev a několik minut opékáme.
2. Poté přidáme na plátky nakrájený česnek, chilli papričku a kari pastu, vše promícháme a přidáme pokrájená rajčata. Zhruba 3 minuty dusíme a poté zalijeme 400 ml vody. Vaříme cca 20 minut.
3. Na závěr do dhalu zamícháme vařenou čočku a mungo fazolky, ochutíme sójovou omáčku a zjemníme a zároveň zahustíme smetanou a už necháme jen 2 minutky vše povařit.
- Broccoli
Vypada to luxusne:-) jen se zeptam, ta kari pasta se da udelat nebo se to nekde specialne kupuje? Omlouvam se za blby dotaz, ale jeste jsem ji nikdy nepotrebovala, tak nevim :-)
OdpovědětVymazatKari pastu koupíte buď v asijských potravinách, ve zdravé výživě, ale třeba i v Tescu :) Ale v podstatě si můžete udělat vlastní směs koření (např. kurkumu, římský kmín, koriandr, chilli, česnek, trocha oleje a směs promíchat) :))
VymazatSuper, diky za odpoved, urcite vyzkousim.:-)
VymazatNení zač, ať chutná! <3
Vymazat