Pikantní udon nudle s tofu

4. ledna 2017




Když se řeknou asijské nudle, většina z nás si představí takový ten fastfood, jak Vám v každém bistru nudle osmaží s hrstkou zeleniny ve woku s velkým množstvím oleje. Já asijskou kuchyni zbožňuju, ale chtěla jsem jít tou zdravější vařenou cestou, a tak jsem si udělala nudle s houbami, zeleninou a tofu a navíc velmi jednoduše - z jednoho hrnce.


Ráda bych ještě něco řekla k některým specifickým asijským surovinám, které jsem v receptu použila a poradila Vám, kam na ně. Pochopitelně je nejjednodušší zajít do specializované prodejny s asijskými potravinami a vše potřebné tam bez problému najdete. Pokud ale nemáte ve svém okolí žádnou takovou prodejnu ani asijskou tržnici, vystačíte si v tomto případě i s běžným supermarketem. Doporučila bych nejspíš Tesco, protože mají rozšířenou nabídku exotických potravin a ingrediencí pro cizí kuchyně.

Japonské nudle udon tam určitě seženete, dokonce jsem je tam viděla kromě klasické sušené formy i balené už uvařené. Dále používám v receptu sušené houby jídášovo ucho, to jsem konkrétně sehnala ve vietnamském obchodě s oblečením :D Ale seženete ho skoro všude. A pak nejdůležitější věc - potřebujete nějakou pikantní pastu na dochucení nudlí. Já jsem opět v Tescu objevila Nasi Goreng pastu, která se používá hlavně do indonéských jídel a má pěkné grády, můžete ale použít i například kari pastu.







Suroviny na 2 porce:
• 250 g udon nudlí
• 3 sušená jidášova ucha
• 1 balení bílého tofu
• 1/3 červené papriky
• 1/2 mrkve
• několik hráškových lusků
• několik fazolkových lusků
• 1/2 lžíce Nasi Goreng pasty
• 1 lžíce tmavé sójové omáčky
• 250 ml rýžového mléka













1. Nejprve si na 30 minut namočíme jidášovo ucho. Tři houby na dvě porce Vám možná přijde málo, ale uvidíte, co ten jidáš po půlhodině udělá :D Asi tak pětinásobně nabyde. Poté houby nakrájíme na nudličky a odstraníme tvrdé části (jsou to ty, kterými houba drží na stromech).

2. Papriku a mrkev nakrájíme taktéž na nudličky, vložíme s houbami do hrnce, přidáme fazolkové a hráškové lusky, na kostky nakrájené tofu, Nasi Goreng pastu, zalijeme 250 ml rýžového mléka a 0,5 litrem vody a dáme na 15 minut vařit.

3. Poté ještě dochutíme sójovou omáčkou a přidáme udon nudle, které v pikantním vývaru vaříme už jen 5 minut.




A dílo je hotovo! Já jsem spíš ten polívkový typ, takže mám ráda, když nudle v něčem plavou a je to vlastně polévka i hlavní jídlo v jednom, které Vás dokonale zasytí :)








- Broccoli

6 komentářů

  1. Ahoj, mile mě překvapila informace o tom, že udon nudle se dají koupit v Tescu. Já mám problém ty správné tlusté udon naít v britském supermarketu, takže jestli je mají v českém Tescu, tak mě to dost těší. Díky za takové pozitivní info.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Takové ty fakt tlusté jsem viděla právě už uvařené v Tesco hypermarketu, nevím, jak supermarket :)

      Vymazat
  2. Vypadá to skvěle. Určitě to zkusím. :3 Jen se teda obejdu bez tofu. xD A udon prodávají v Tescu? To je super! :3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nevím, jak v supermarketu, ale v hypermarketu udon je :) A moc děkuji <3

      Vymazat
  3. Asijskou kuchyni mám ráda, akorát by chtělo se ji naučit vařit. Děkuju za recept :)

    OdpovědětVymazat