Panna cotta z kokosového mléka

9. února 2017




Tahle italská klasika je vděčným dezertem, jehož příprava je naprostá hračka a nezabere Vám déle než 10 minut. Musíte pak sice počítat s pár hodinami chlazení v lednici, ale jak známo, na dobré věci si člověk musí počkat :) Ve většině receptech je základem panna cotty smetana, já jsem se ale rozhodla tentokrát vydat jinou cestou a nahradila jsem ji plnotučným kokosovým mlékem (které ZBOŽŇUJI!).


Co ale tuto panna cottu dělá skutečně zajímavou, je prášek mesquite, který jsem do ní zamíchala. Že jste o něčem takovém nikdy neslyšeli? I pro mě byla tato peruánská superpotravina naprostou novinkou. Jde o prášek z rozemletých plodů jihoamerického stromu mesquite, někdy známého také jako "algarrobo", který je skvělým zdrojem rostlinných bílkovin se spoustou vlákniny. Dost mě překvapil nasládlou chutí a vůní zkaramelizovaných ořechů, takže jsem se ho rozhodla do panna cotty použít k ochucení a částečně jako sladidlo.






Suroviny na 3 panna cotty (nádobky o objemu 125 ml):
• 1 plechovka kokosového mléka (400 ml)
• 3 lžíce kokosového cukru (seženete ZDE)
• 2 lžíce prášku mesquite (seženete ZDE)
• 2 lžičky agaru














1. V menším hrnci si rozehřejte kokosové mléko, které oslaďte kokosovým cukrem a přidejte prášek mesquite a důkladně ho v mléce rozšlehejte metličkou. Vše nasporáku prohřívejte zhruba 4 minuty, mléko se ale nesmí vařit.

2. Na závěr do směsi zamíchejte agar a ještě minutu prohřívejte za stálého míchání.

3. Tekutinu přelijte do připravených nádobek (mističek, kelímků) vymazaných olejem a dejte ztuhnout do lednice alespoň na 5 hodin.






Hotová panna cotta chutná po karamelu, při podávání ji můžete ozdobit oříšky a posypat kokosovým cukrem. 

Achjo, zas mám na ni chuť :D









Za poskytnutí produktů k vyzkoušení děkuji Lékárna.cz



- Broccoli

4 komentáře

  1. Kokosové mléko už chci dlouho zkusit :) Možná ho okusím právě v tomhle receptu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono to plnotučné kokosové mléko z plechovky je úplně něco jiného než třeba kokosové mléko od Alpra (to je hodně sladké a dá se pít jen tak), to z plechovky je vyloženě na vaření, je hodně krémové a samo o sobě není nijak chuťově výrazné, vždycky se k němu musí něco přidat. Určitě recept vyzkoušej, byla to hrozná dobrota :))

      Vymazat
  2. Bože, to vypadá fakt úžasně! Určitě vyzkouším :)

    OdpovědětVymazat