Brokolicovo špenátová polévka s česnekovými krutony

23. března 2017




Jak spousta lidí zeleninové krémy vyloženě nesnáší, já je naopak k smrti zbožňuju. Pěkně vzít pár druhů zeleniny, společně je uvařit, rozmixovat a hotovo. Pro mě čím hutnější, tím lepší 😃


Pokud ale dělám polévku jen z jednoho či dvou druhů zeleniny, je často těžké dosáhnout toho, aby měla polévka výraznou chuť. Nerada dávám do krémů smetanu, dělat si dopředu zeleninový vývar se kvůli zeleninovému krému obvykle taky nikomu nechce a zeleninový bujón je sice často takovým lenivým řešením, ale co když zrovna nemám ani ten?

Brokolice se špenátem jsou zrovna tím druhem zeleniny, která sice udělá krásnou zelenou barvu, ale moc chuti polévce nedá. O tom, že polévku ani pořádně nezahustí, ani nemluvě. Rozhodla jsem se tedy udělat luštěninový základ. Namočila jsem si hrách a napadlo mě, že prostě udělám takovou zelenou hrachovku.





Suroviny na 4 porce:
• 150 g sušeného žlutého hrachu
• 1 brokolice
• 2 velké hrsti čerstvého listového špenátu
• sůl
• pepř
• 2 stroužky česneku



Česnekové krutony:
• 2 rohlíky či jiné světlé pečivo, 3 stroužky česneku, olej








1. Hrách si dáme ideálně dopředu přes noc namočit. Vodu poté slijeme, hrách ještě několikrát důkladně propereme a dáme vařit s 1,5 litrem vody asi na 35 minut.

2. Až je hrách měkký, přidáme do polévky růžičky brokolice, ochutíme solí, pepřem a prolisovaným česnekem a 2 minutky povaříme. Na poslední minutu vaření přidáme špenát. (Není žádoucí vařit brokolici se špenátem příliš dlouho, zelenina by zbytečně přišla o vitamíny a polévka by ztratila výraznou zelenou barvu. Všichni pamatujeme na tu hnusnou šedou špenátovou polévku ze školní jídelny, že jo? 😆)

3. Polévku poté ihned rozmixujte.

4. Na krutony si nakrájíme pečivo na kostičky, které krátce opečeme na pánvičce s troškou oleje a prolisovaným česnekem.






To  je barvička, co? 🌿




- Broccoli

2 komentáře

  1. Juu, to je super nápad! :) Já tyhle krémový polívky (bez smetany!) taky úplně zbožňuju a za mě můžu doporučit zahušťovat uvařenou rozmixovanou bramborou, efekt to má skvělý :)

    OdpovědětVymazat