Máslová dýně je podle mě jedna z nejchutnějších dýní vůbec. Narozdíl od běžného hokkaida se bohužel musí loupat (což je dost o nervy, protože slupka bývá často dřevnatá), ale výsledek nakonec vždycky stojí za to.
Dýňová polévka je klasika, kterou ale dost lidí nemusí právě kvůli nasládlé chuti dýně. Já ale obvykle do dýňovky přidávám i další kořenovou zeleninu a bramboru, což sladkou chuť dýně vyrovná a chutná to pak takhle téměř všem. Takže pokud dýňovku nemusíte, zkuste jí dát druhou šanci s tímto receptem doplněným o zázvor, díky kterému je polévka ještě o něco zdravější.
Suroviny na 4-6 porcí:
• 1 menší máslová dýně
• 1 větší brambora
• 1 menší celer
• 1 menší petržel
• kousek zázvoru (cca 5 cm)
• 1 cibule
• sůl
• pepř
• olej
1. Dýni oloupeme, podélně rozpůlíme, vydlabeme semínka a nakrájíme na kostky. Veškerou další zeleninu očistíme a taktéž nakrájíme na kostičky. Cibuli a zázvor oloupeme.
2. Cibuli nakrájíme najemno a dáme ji do hrnce restovat na lžíci oleje. Až cibulka zezlátne, přidáme veškerou nakrájenou zeleninu, kterou krátce orestujeme s cibulí a zalijeme cca litrem vody. Osolíme, opepříme, přidáme nastrouhaný zázvor a necháme vařit asi 35 minut.
3. Polévku po uvaření důkladně rozmixujeme.
Do polévky není nutné přidávat smetanu, je velmi chutná sama o sobě. Pokud si ale chcete dopřát a mít polévku o něco jemnější, zkuste do ní zamíchat například kokosové mléko :)
- Broccoli
túto polievku zbožňujem! a veľmi často aj pripravujem :)
OdpovědětVymazatMakeUpByVeo
Mnam, miluju dýňovou polévku :3 A máš krásný talíř.
OdpovědětVymazat