Pesto z medvědího česneku a vlašských ořechů

15. května 2017




Medvědí česnek je sezónní zázrak. V lesích ho najdete zhruba od konce března do května (záleží na tom, jak dlouhá byla zima) a jeho listy můžete jednoduše zamrazit a mít tak česnek k dispozici po celý rok. Medvědí česnek se využívá ke snížení krevního tlaku, při chřipkových onemocněních a k podpoře správného fungování střev a trávení.
Nejtypičtějším  využitím čerstvého medvědího česneku je pesto. Jednoduchou pastu z medvědího česneku, oleje a vlašských ořechů si můžete namazat na chleba nebo třeba zamíchat do těstovin. V ledničce Vám vydrží minimálně dva týdny!





Suroviny na 1 půllitrovou sklenici:
• 150 g listů medvědího česneku
• 100 ml řepkového nebo olivového oleje (já jsem dala půl toho a půl toho)
• 1 lžička soli
• špetka pepře
• 2 hrsti vlašských ořechů








1. Listy medvědího česneku důkladně omyjeme a necháme okapat. Pro usnadnění následného mixování můžete listy trochu překrájet.

2. Poté veškeré ingredience vložíme do mixéru a rozmixujeme do hrubší pasty. Mixér bude potřebovat trochu pomoct, takže během mixování obsah mixéru párkrát promíchejte, aby se pesto rozmixovalo rovnoměrně a nezůstaly Vám tam velké kusy listů česneku.

3. Uchovávejte v lednici a spotřebujte do dvou týdnů.




Tip: Pokud chcete prodloužit trvanlivost pesta, vynechejte vlašské ořechy a přidejte trochu více soli. Takto by Vám mělo pesto v lednici vydržet až do další sezóny.




- Broccoli

Okomentovat