Těstovinový salát je takový prototyp rychle hotového jídla. Co si budeme povídat, směs uvařených těstovin a zeleniny není žádná gurmánská záležitost a je to vlastně tak trochu retro jídlo, ale nedávno jsem na něj dostala naprosto neskutečnou chuť a hned jsem si ho musela udělat.
Těstovinový salát je sám o sobě vlastně docela zdravý, pokud dbáte na to, aby zeleniny bylo minimálně tolik co těstovin. Jenže po smíchání těstovin a zeleniny přichází na řadu majonéza... Bez které to ale v tomto případě prostě nejde! 😁
Těstovinový salát je sám o sobě vlastně docela zdravý, pokud dbáte na to, aby zeleniny bylo minimálně tolik co těstovin. Jenže po smíchání těstovin a zeleniny přichází na řadu majonéza... Bez které to ale v tomto případě prostě nejde! 😁
Domácí majonézu dělá málokdo, přitom je to nejspíš proto, že mezi lidmi panuje iluze, že je to něco složitého a zabere to zbytečně moc času. Vůbec ne! Domácí majonézu máte za chvilku a pokud se rozhodnete pro bezvaječnou verzi ze sójového mléka - tzv. sojanézu - garantuji Vám, že máte za minutu hotovo!
Suroviny na 4 porce salátu:
• 500 g těstovin (já jsem zvolila stylově kolínka)
• 4 ředkvičky
• 8 cherry rajčátek
• půl okurky
• 1/2 konzervy červených fazolí
• 1/2 konzervy kukuřice
• 1/4 ledového salátu
Sojanéza:
• 250 ml řepkového oleje
• 125 ml sójového mléka
• 1 lžička dijonské hořčice
• pár kapek citrónu
• špetka soli
• špetka pepře
1. Těstoviny uvaříme v osolené vodě dle návodu, hned poté propláchneme ve studené vodě a necháme úplně vychladnout.
2. Okurku a ředkvičky nakrájíme na tenká půlkolečka, cherry rajčátka na čtvrtiny, ledový salát na tenké proužky a všechnu čerstvou zeleninu společně s propláchnutou kukuřicí a fazolemi smícháme s těstovinami.
3. U sojanézy platí, že poměr je vždy 2 díly oleje na 1 díl mléka. Můžete si tak vždy udělat přesně takové množství, jaké zrovna potřebujete. Všechny suroviny na sojanézu dáme společně do úzké vysoké mixovací nádoby. U běžné majonézy se musí olej během šlehání přilévat postupně, tady to není potřeba. Vše mixujeme ponorným mixérem přibližně minutu a domácí sojanéza je hotová!
Není to vůbec nic složitého, že? Mezi kupovanou a domácí chuťově nepoznáte rozdíl a u domácí sojanézy navíc vždy přesně víte, co do ní dáváte, nejsou v ní žádné stabilizátory ani přidané zbytečnosti, takže proč si jednou za čas nedopřát ☺️
- Broccoli
Okomentovat