Rebarborová sezóna je v plném proudu, takže recept na koláč se bude hodit! Tento je navíc naprosto jednoduchý a při blížícím se létě Vás nezaplácne jak klasická drobenková buchta. Korpus je z jednoduchého křehkého těsta, náplň z jogurtu a rebarboru nahoře jsem potřela sladkým sirupem, abych zmírnila její kyselost, a aby při pečení pěkně zkaramelizovala. A teď už recept!
Korpus:
• 250 hladké mouky
• 1/2 hrnku řepkového oleje
• 50 g třtinového cukru
• 1/2 hrnku rostlinného mléka
• 1/2 sáčku prášku do pečiva
• špetka soli
Náplň:
• 400 g vanilkového sójového jogurtu
• 3 velké stonky rebarbory
• 100 ml agávového sirupu
1. V míse si smícháme mouku s cukrem, práškem do pečiva a špetkou soli, přilijeme olej a začneme vypracovávat těsto. Postupně podle potřeby přiléváme mléko. Hotové těsto by mělo připomínat linecké, uplácáme z něj kouli, zabalíme do potravinové folie a dáme na 15 minut odpočinout do lednice.
2. Mezitím si oloupeme rebarboru, široké stonky podélně rozřízneme na dvě poloviny a poté nakrájíme na asi pěticentimetrové kousky.
3. Vychlazené těsto vyjmeme z lednice a vyložíme jím kulatou formu o průměru 25 cm. Těsto můžete nejprve rozválet, já si to ale obvykle ulehčuji a jednoduše ho pěstí roztlačím po celé ploše dna formy.
4. Poté na těsto vylijeme jogurt (pokud chcete koláč sladší, trochu si ho doslaďte), stěrkou rovnoměrně rozetřeme do všech stran a ozdobíme rebarborou. Každý stonek rebarbory následně mašlovačkou potřeme sirupem.
5. Pečeme na 180° asi 45 minut.
Rebarbora od Barbory 😁
- Broccoli
Milá Barboro, inspiroval mne Tvůj recept na rebarborový koláč. Znáš pohádku O pejskovi a kočičce jak vařili dort? Tak takhle nějak jsem postupovala já. Neměla jsem kypřící prášek obyčejný, jenom perníkový. Namísto mléka přidala jogurt rozředěný vodou. Těsto se ani zdaleka nepodobalo lineckému, bylo o dost řidší, ale už jsem nechtěla přidávat mouku. Do náplně jsem namísto části jogurtu (živočišného) přidala kefírové mléko jahodové) a lžičku vanilkového pudinku. Agávový sirup jsem přidala hojně i do náplně, zdálo se mi to dost kyselé. Nakonec nahoru jsem hustě pokladla pokrájenou rebarboru a dozdobila jahodami. Jak to bude chutnat, nevím. Ale díky za inspiraci.
OdpovědětVymazatNení zač! :) Já takhle vařím hrozně často :D Někde vidím nějaký recept a přetvořím si ho podle sebe a podle toho, co mám zrovna doma :) Hlavně ať chutná! :)
VymazatVypadá to moc dobře. Rebarboru můžu na jakýkoliv způsob, takže si recept ukládám. Děkuju! :-)
OdpovědětVymazatNení zač! <3
Vymazat