Možná vám úprava takzvaně "načerno" nic moc neříká, ale vězte, že jde o jeden z nejstarších skutečně českých vánočních receptů. Ještě předtím, než jsme si na Štědrý den zvykli kapra smažit v trojobalu, vařil se nejčastěji v českých domácnostech ve voňavé omáčce ze sušeného ovoce, ořechů a perníku ❤️
A protože já mám přece jen kapra raději v rybníce, vyměnila jsem ho za sójové plátky, které během vaření skvěle nasáknou chuť všech komponentů v omáčce. Jako příloha se hodí bramborové šišky, noky nebo i klasické knedlíky.
Suroviny na 4 porce:
• 2 lžíce řepkového oleje
• 1 větší cibule
• 2 lžíce řepkového oleje
• 1 větší cibule
• kořenová zelenina (1 mrkev, 1 petržel, 1 menší celer)
• 3 hřebíčky
• 1 bobkový list
• 3 hřebíčky
• 1 bobkový list
• 1 l zeleninového vývaru
• 1 balení sušených sójových plátků (80 g)
• 100 g sušených švestek
• 20 g rozinek
• 100 g sušených švestek
• 20 g rozinek
• 50 g vlašských ořechů
• 3 lžíce perníku na strouhání
• sůl, pepř, tymián
1. Ve větším hrnci si rozejřejte olej a chvilku na něm restujte najemno pokrájenou cibuli. Kořenovou zeleninu očistěte a nastrouhejte na struhadle nahrubo a přidejte restovat k cibuli. Až kořenová zelenina pěkně zezlátne, přidejte hřebíčky a bobkový list a vše zalijte zeleninovým vývarem.
2. Do vývaru poté vsypejte sójové plátky a následně i sušené švestky, rozinky a ořechy (pokud chcete, můžete švestky a ořechy překrájet na menší kousky). Omáčku osolte, opepřete a přidejte tymián. Nechejte vařit asi 20 minut.
3. Na závěr omáčku zahustěte nastrouhaným perníkem a už jen minutku povařte.
Omáčka má více variant, někdo do ní navíc přidává i sušená jablka, mandle nebo třeba plátek citrónu. No a pokud přemýšlíte, co během svátků vařit, máte tady tip na něco skutečně tradičního a o tom, jaká je to dobrota, ani nemluvím!
Jaké je Vaše oblíbené vánoční jídlo? ❤️
🥦
To vypadá skvěle!
OdpovědětVymazat