Omeleta bez vajec? Jasně, že to jde. Pokud se vajíčkům vyhýbáte z jakéhokoliv důvodu, typickým pokrmům z nich dávat vale nemusíte. Stejně jako lze připravit míchaná vajíčka z tofu (recept najdete ZDE), tak i omeleta se dá udělat například z cizrnové mouky. Po smíchání s kurkumou bude mít cizrnová omeleta krásnou žlutou barvu a pokud chcete, aby po vajíčkách i voněla a chutnala, přidejte černou sůl.
Stejně jako u klasické omelety to chce trochu cviku, ale když vychytáte obracecí techniku a hustotu těstíčka, tak jde v podstatě o rychlovku, co může být na stole za chvilku! Mně osobně se omeleta povedla až na třetí pokus 😅 Poprvé jsem měla těstíčko příliš řídké, takže omeleta dostatečně neztuhla a bylo naprosto nemožné ji otočit. Podruhé jsem omeletu udělala moc tlustou, takže se pořádně nepropekla a nechutnalo to moc dobře. Napotřetí jsem to ale konečně vychytala, omeletu jsem dokonce úspěšně otočila a navíc byla perfektně křupavá 👌
Pochopitelně doporučuji k přípravě použít nepřilnavou pánev, pokud takovou nevlastníte, budete muset přidat trošku více oleje, aby se Vám omeleta nepřipekla. Pokud máte zkušenost s děláním palačinek, tak tady máte určitě výhodu!
Suroviny na 1 omeletu:
• 60 g cizrnové mouky
• 1/4 cibule
• 60 g cizrnové mouky
• 1/4 cibule
• 1/2 lžičky kurkumy
• 1/2 lžičky černé soli
• špetka pepře
• 1 lžíce oleje
1. V misce si smícháme cizrnovou mouku s černou solí, kurkumou a pepřem. Vše promícháme a poté po troškách přiléváme vodu a směs mícháme metličkou. Doporučuji vodu přidávat postupně třeba po lžících, výsledná konzistence by se měla podobat těstu na palačinky (rozhodně raději ale hutnější než řidší).
2. Na pánvičce si rozehřejeme olej a dáme na něj restovat najemno pokrájenou cibulku (nebo třeba i žampiony, to je taky super!). Cibulku restujeme maximálně minutku, poté do pánve přilijeme cizrnové těstíčko, které rozprostřeme po celé ploše pánve.
3. Omeletu necháme takto na středním plameni zhruba 3 minuty opékat. Až přestane být omeleta tekutá i z horní strany, omeletu opatrně otočíme. (Já se přiznám, že obracení ve vzduchu nezvládám, takže omeletu trapně otáčím tak, že ji z pánve sesunu na talíř a následně ji rychlým chvatem zase z talíře překlopím zpátky do pánve 🤣). Omeletu z druhé strany opět opékáme zhruba 3 minuty.
K hotové omeletě se hodí čerstvá zelenina, restované houby nebo třeba fazole v rajčatové omáčce, fantazii se zde meze nekladou! Cizrnová omeleta je pochopitelně hutnější než ta vaječná, takže se možná spíše než ke snídani hodí na brunch, oběd nebo večeři.
Tak co, dáte jí šanci? 🍳
🥦
Vypadá opravdu zajímavě. Určitě jí vyzkouším :)
OdpovědětVymazatAť chutná! :))
Vymazat