Když jarní polévka, tak rozhodně nějaká zelená! Hrášek je samozřejmě nejlepší pěkně mladý a čerstvý, ale polévka bude chutná i z toho mraženého. No a kámoška brokolice přidá do polévky další chuť navíc. Talíř si pak můžete ozdobit tím, co zrovna roste. Třeba sedmikráskami a fialkami - ano, obě tyto jarní květinky jsou jedlé!
Suroviny na cca 5 porcí:
• 1 cibule
• 2 menší brambory
• 1 petržel
• kousek celeru
• 1 brokolice
• 300 g hrášku
• 1 stroužek česneku
• 1 lžíce řepkového oleje
• sůl
• pepř
1. V hrnci si rozehřejte olej a dejte na něj restovat najemno pokrájenou cibuli. Za minutku přidejte na kostičky nakrájenou petržel a celer a vše asi 3 minutky restujte a poté zalijte 1 litrem vody (či zeleninového vývaru).
2. Následně do hrnce přidáme na kostičky nakrájené brambory a očištěný stonek brokolice (růžičky si necháme na později). Polévku osolíme, opepříme, přidáme česnek a vaříme zhruba 20 minut.
3. Když je kořenová zelenina měkká, přidáme do polévky konečně hrášek a růžičky brokolice a vaříme už maximálně 4 minuty, aby polévka zůstala pěkně zelená.
4. Uvařenou polévku rozmixujeme dohladka, případně ještě dochutíme a na talíři ozdobíme rostlinnou smetanou a nějakou tou květenou 🌼
Jaká je Vaše oblíbená jarní polévka?
🥦
Okomentovat