Jedna z největších klasik - špagety s rajčatovou omáčkou a koulemi z mletého 😍 Tohle jídlo ale bohužel nepatří zrovna k těm nejzdravějším. Neznamená to ale, že si ho člověk vůbec nemůže dopřát, jde totiž připravit docela jednoduše i v mnohem zdravější a dietnější variantě. Klasické špagety vyměníme za cuketové, připravíme domácí rajčatovou omáčku, kterou si můžete i zavařit do skleniček a kuličky uplácáme z cizrny a čočky a dáme je upéct do trouby! 🍝
Suroviny na špagety:
• 1 větší cuketa
Suroviny na cca 9 kuliček:
• 200 g uvařené cizrny (nebo 1 plechovka)
• 200g uvařené hnědé čočky (nebo 1 plechovka)
• 3 lžíce rozemletých ovesných vloček
• 1 cibule
• 4 stroužky česneku
• sůl, pepř, oregáno
• 1 lžíce oleje
• strouhanka na obalení
Suroviny na rajčatovou omáčku:
• 4 velká rajčata
• 1 velká cibule
• 4 stroužky česneku
• 1/2 mrkve
• 1 menší petržel
• kousek celeru
• 1/2 červené papriky
• 1 snítka tymiánu
• 1 snítka oregána
• 1 snítka rozmarýnu
• několik bazalkových lístků
• špetka sušeného chilli
• špetka mletého pepře
• 1/2 lžičky soli
• 2 lžičky cukru či jiného sladidla
• 2 lžíce olivového oleje
• 1 velká cibule
• 4 stroužky česneku
• 1/2 mrkve
• 1 menší petržel
• kousek celeru
• 1/2 červené papriky
• 1 snítka tymiánu
• 1 snítka oregána
• 1 snítka rozmarýnu
• několik bazalkových lístků
• špetka sušeného chilli
• špetka mletého pepře
• 1/2 lžičky soli
• 2 lžičky cukru či jiného sladidla
• 2 lžíce olivového oleje
1. Cuketové špagety si připravíme ve spiralizéru nebo si je naškrábeme škrabkou (prodává se na to taková speciální zubatá škrabka, viděla jsem ji třeba v Tigeru)
2. Při přípravě kuliček si nejprve najemno nakrájíme cibuli a dáme ji restovat na pánev na kapičku oleje. Až cibulka zezlátne, pánvičku vypneme a cibuli necháme trochu vychladnout.
V míse si smícháme cizrnu s čočkou, rozemletými ovesnými vločkami, lžící oleje, rozmačkaným česnekem a kořením a přidáme orestovanou cibuli. Vše promícháme a poté rozmixujeme na jemnější pastu. Konzistence by měla být taková, aby šly kuličky dobře tvarovat, takže pokud bude směs moc hutná, přidejte trochu vody, pokud naopak řídká, přidejte ještě rozemleté ovesné vločky.
Ručně tvarujte kuličky, které následně obalte ve strouhance a skládejte na pekáč vyložený pečicím papírem, který jemně vytřeme rostlinným olejem. Kuličky pečeme 20 minut na 180° - v půlce pečení je otočíme.
3. Na omáčku si nejpre omyjte a nakrájejte rajčata na kostičky. Dále si připravte hrnec nebo vyšší pánev, rozehřejte v něm olej a dozlatova orestujte najemno pokrájenou cibuli. Přihoďte očištěnou a na větší kousky nakrájenou kořenovou zeleninu, česnek a papriku a 2 minuty restujte.
Poté přisypejte nakrájená rajčata. Pustí hodně vody, což ale vůbec nevadí, mělo by to trošku plavat. Přidejte bylinky, koření, sůl a cukr a vařte cca 30 minut, dokud nebudou rajčata úplně rozvařená a kořenová zelenina měkká (v případě potřeby podlijte vodou).
Z uvařené rajčatové směsi vylovte snítky rozmarýnu (bývají tvrdší) a omáčku rozmixujte v mixéru dohladka.
Je na Vás, zda se rozhodnete nechat cuketové špagety v úplně syrovém stavu - je to taková víc fresh varianta - nebo si je můžete na minutku hodit na pánvičku s kapkou oleje. Počítejte ale s tím, že při tepelné úpravě cuketové špagety hodně ztratí na objemu (je to trochu jak se špenátem), takže si jich připravte raději trochu více ☺️
Pokud máte přebytky rajčat, tak tato rajčatová omáčka se hodí i na zavařování a můžete si tak udělat zásoby na zimu. Pokud by Vás zajímal recept na větší množství, tak ho najdete TADY a hodí se mimochodem i třeba jako základ na pizzu 🍕
Okomentovat