Už jste objevili špaldu? Má nejvíc bílkovin ze všech obilnin a navíc obsahuje spoustu vlákniny a je moc dobře stravitelná. Já jsem ji trochu netradičně zkombinovala s čerstvými lesními houbami a koprem a byla to velká a hlavně zdravá dobrota!
Suroviny na 4 porce:
• 300 g špaldových zrn
• 1 cibule
• 1/2 lžičky kurkumy
• 500 g čerstvých hub
• 2 lžíce citronové šťávy
• malý svazeček čerstvého kopru
• sůl, pepř, římský kmín, tymián
• 1 lžíce řepkového oleje
• 1 menší červená cibule
1. Špaldu je nejlepší nechat přes noc namočit. Poté ji propereme a v čerstvé osolené vodě ji vaříme asi 40 minut do změknutí.
2. V hluboké pánvi si rozehřejeme olej a dáme na něj restovat najemno nakrájenou cibuli. Až cibule jemně zezlátne, přidáme očištěné a nakrájené houby a asi 2 minuty je restujeme. Poté je podlijeme vodou, přidáme římský kmín a tymián a necháme asi 15 minut dusit, dokud se voda úplně nevypaří.
3. Poté k houbám přisypeme uvařenou špaldu, zaprášíme kurkumou, ochutíme solí, pepřem a přidáme najemno pokrájený kopr. Vše krátce prohřejeme a vypneme sporák. Na závěr vše zakápneme citrónovou šťávou a do směsi vmícháme najemno pokrájenou červenou cibulku.
Na jaký způsob špaldu připravujete Vy? 😊
🥦
špaldu znám jen jako mouku, ale vypadá to jako kroupy :)
OdpovědětVymazatV3ronika life
Jojo, vypadá to hodně jako kroupy :) Takhle to vypadá před tím umletím mouky ♥
VymazatNaklicicit pomliet a na kasu a do salatov a ked som ju varil tak s riasou Arame ako prilohu k parenej zelenine.
OdpovědětVymazat