Portobello plněné kuskusem

30. září 2018



Znáte portobello? Jde o velké krémové žampiony, kterým se taky někdy říká "steakové", protože se skvělě hodí na grilování. Dají se ale taky zapéct v troubě a naplnit vším možným! Já jsem je tentokrát naplnila kuskusovou směsí s cibulkou, sušenými rajčaty a zbylými nožičkami od žampionů, které jsem orestovala, aby nepřišly nazmar. Jde o jednoduché a zároveň velmi rychlé jídlo, které potěší každémo milovníka hub! 🍄


Suroviny na 1 porci:
• 2 žampiony portobello
• 50 g kuskusu
• 1 menší červená cibule
• 3 sušená rajčata
• 1/2 lžičky sušené červené papriky
• sůl a pepř
• šťáva z půlky menšího citrónu
• řepkový olej




1. Žampiony nejprve omyjeme a odřízneme nožičky, které najemno nakrájíme. Sušená rajčata si dáme dopředu na 10-15 minut namočit. Pokud používáte sušená rajčata v oleji, stačí je rovnou nakrájet na malé kousky. 

2. Kuskus vsypeme do misky, promícháme se špetkou soli, pepře a červenou paprikou, zalijeme vroucí vodou a misku přikryjeme. Kuskus bude za 5-7 minut hotový.

3. Na pánvičce si rozehřejeme kapku oleje a dáme na něj restovat najemno pokrájenou červenou cibuli. Až zesklovatí, přidáme nakrájené nožičky od žampionů, které ještě společně s cibulkou asi 3 minuty restujeme.

4. K hotovému kuskusu přimícháme na malé kousky nakrájená sušená rajčata a orestované nožičky žampionů s cibulkou. Kuskusovou směs pak ochutíme citronovou šťávou, které se určitě nebojte, kuskus pak chutná naprosto skvěle!

5. Hlavičky portobello žampionů jemně potřeme olejem, aby se nepřipekly, vyskládáme je do pekáčku a dáme si je na 5 minut předpéct do trouby na 200°. Předpečené žampiony poté naplníme kuskusovou směsí, troubu stáhneme na 180° a dáme zapéct na 10-15 minut, dokud kuskus na povrchu jemně nezezlátne.


Děláte si doma tuhle rychlovku? Čím žampiony plníte? ☺️




🥦

Okomentovat