Ukrajinský boršč s houbami a kapustou

25. listopadu 2018



Boršč je synonymem ruské kuchyně, přestože údajně pochází z Ukrajiny. Tato hustá polévka z červené řepy se skvěle hodí hlavně k zimnímu období, kdy zahřeje a zároveň zasytí a klidně si ji tak můžete dát třeba místo hlavního jídla. Receptů na boršč existuje nespočet, někdo do něj přidává maso, zelí nebo třeba fazole, já do té své verze dávám houby a kapustu ☺️


Suroviny na 4 porce:
• 2 střední červené řepy
• 1 velká cibule
• 1 mrkev
• 1 petržel
• kousek celeru
• 2 menší brambory
• 2 stonky řapíkatého celeru
• 1 vrchovatá lžíce rajčatového protlaku
• menší hrstka sušených hub
• 4 kapustové listy
• 3 stroužky česneku
• 3 kuličky pepře
• 3 kuličky nového koření
• 2 bobkové listy
• 2 lžíce vinného octa
• sůl
• řepkový olej


Na ozdobu:
• rostlinná kysaná smetana
• jarní cibulka 
(skvělý je i čerstvý kopr!)



1. Nejprve si dopředu alespoň na 15 minut namočíme sušené houby. Červenou řepu očistíme a na struhadle nahrubo nastrouháme. Veškerou kořenovou zeleninu a brambory nakrájíme na kostičky, řapíkatý celer na kousky a kapustu na proužky (je dobré z listů vyříznout tu tvrdou stonkovou část).

2. V hrnci si rozehřejeme trošku oleje a dáme na něj restovat najemno pokrájenou cibuli. Až zezlátne, přidáme do hrnce nakrájenou kořenovou zeleninu, brambory a řapíkatý celer a vše ještě minutku restujeme. Poté přidáme rajčatový protlak, sušené houby (i s vodou, ve které se namáčely), nastrouhanou řepu a vše zalijeme asi 1 až 1,5 litrem vody.

3. Do polévky přidáme kuličky pepře a nového koření, bobkový list, najemno pokrájený česnek a polévku osolíme. Takto necháme boršč vařit asi půl hodiny.

4. Na závěr do polévky přidáme kapustu a necháme vařit ještě asi 10 minut. Poté polévku vypneme a ochutíme vinným octem. Podáváme se zakysanou smetanou.


Jakou zimní polévku máte rádi Vy? 🥣




🥦

Okomentovat