Mrkvovou polévku můžu celoročně. V zimě ji dělám většinou takovou hutnější s pomerančovou šťávou a pořádnou porcí zázvoru a chilli, aby zahřála a zasytila, v létě dávám zázvoru méně, dělám ji tekutejší a pomeranč vyměním za citrón, aby byla taková lehčí a svěžejší. Navíc je velmi rychlá a jednoduchá a navíc ta barvička 💛
Suroviny na 5 porcí:
• 2 lžíce olivového oleje
• 1 cibule
• 4 střední mrkve
• 1/2 menšího květáku
• kousek celeru
• kousek zázvoru (asi 5 cm)
• 2 hrstky červené čočky
• 1 lžička kurkumy
• sůl
• pepř
• šťáva z jednoho citrónu
1. V hrnci si rozehřejeme olivový olej a na něj dáme změknout najemno pokrájenou cibuli. K cibuli přidáme na větší kusy pokrájenou mrkev, celer a květák. Vše společně restujeme asi 4 minuty a poté zaprášíme lžičkou kurkumy.
2. Vše zalijeme 1 litrem vody nebo zeleninového vývaru, osolíme a opepříme a necháme vařit 20 minut.
3. Poté přisypeme červenou čočku a vaříme dalších 10 minut. Polévku pak rozmixujeme do hladka.
4. Do hotové polévky vymačkáme 1 citrón a promícháme.
No a je hotovo! 💛
🥦
Okomentovat