Teriyaki cuketové nudle

24. července 2019



Mísa nudlí s téměř žádnými kaloriemi? Pro mě splněný sen! 😁 Ať už jste zastánci low-carb stravování nebo prostě jen potřebujete nějak zužitkovat všechny ty cukety ze zahrádky a už nevíte, co z nich pořád vymýšlet (můj případ), cuketové nudle jsou skvělou volbou ať už jen jako příloha nebo rovnou základ jídla. Cuketové nudle se hodí všude tam, kde klasické těstoviny a dnes tady mám ten asi úplně nejjednodušší a nejrychlejší způsob, jak je připravit. Jsou to cuketové nudle s teriyaki omáčkou, které jsou připravované ve stylu takových těch klasických čínských nudlí, akorát jsou mnohem zdravější a kromě cukety na ně budete potřebovat jen pár dalších ingrediencí.



Suroviny na 1 porci:
• 2 lžíce oleje
• 1 menší cuketa
• kousek mrkve
• 1/2 cibule
• 2 stroužky česneku
• 2 lžíce teriyaki omáčky
• 1 lžíce sójové omáčky
• 1/2 lžíce agávového sirupu
• lžička sezamových semínek


1. Cuketové nudle vytvoříme pomocí spiralizéru nebo škrabky na zeleninové nudle (jde to i s úzkou škrabkou na brambory, jen nebudete mít ten klasický špagetový tvar, ale spíš takové tagliatelle). Na hrubém struhadle nastouháme kousek mrkve a v misce vedle si smícháme teriyaki se sójovou omáčkou a agávovým sirupem (lze použít i třtinový nebo kokosový cukr).

2. Na hlubší pánvičce nebo ve woku si rozehřejeme olej a dáme na něj opékat najemno pokrájenou cibuli. Až zezlátne, přidáme nastrouhanou mrkev a najemno nakrájený česnek (super je i troška čili) a vše restujeme tak minutku. Poté do pánvičky vlijeme teriyaki směs, kterou jsme si připravili a hned tam šoupneme cuketové nudle.

3. Snažte se, aby byly všechny nudle pěkně obalené omáčkou a restujte je už jen tak 2 až 3 minuty. Hotové nudle posypejte sezamovými semínky.


Jedná se o úplně základní recept, který je ale moc dobrý už sám o sobě a je to naprostá rychlovka. Do nudlí ale můžete v každém případě přidat ingredience navíc podle toho, co máte rádi. Za sebe určitě doporučuji tofu, tempeh nebo třeba arašídy 🍜


🥦

4 komentáře