Nevím proč, ale studených polévek jsem se vždycky trochu bála, aniž bych ale někdy nějakou vůbec ochutnala. Vždycky jsem si říkala, že to bude chutnat jak nějaké divné zeleninové smoothiečko a to mě zrovna nelákalo. Každoroční přebytková úroda rajčat spojená s horkými letními teplotami mě však donutila to přece jen zvážit. Ono se člověku v létě obvykle moc vařit nechce a vidina polévky, kterou jen rozmixujete, vychladíte a za chvíli můžete podávat, se mi docela začala líbit.
Rozhodla jsem se tedy pro pikantní španělské gazpacho ze žlutých rajčat, které bylo vlastně pikantní neúmyslně, protože jsem to trochu přepískla s česnekem, ale pak jsem za to byla moc ráda! 😃Studená polévka mě nakonec opravdu zaujala, překvapivě dobře zasytila, navíc osvěžila a určitě jsem ji nedělala naposledy ☺️
Suroviny na 4 porce:
• 500 g žlutých rajčat
• 1 střední zahradní okurka bez semínek
• 1 žlutá nebo oranžová paprika bez semínek
• 1/2 bílé cibule nebo 1 šalotka
• 3 stroužky česneku
• 1 lžíce citronové šťávy nebo bílého vinného octa
• 1/2 lžičky kurkumy (na výraznější žlutou barvu, ale není nutné)
• sůl a pepř
Na ozdobu:
• nadrobno pokrájené kousky rajčat nebo papriky
• lístky bazalky
1. Do mixéru vložíme rajčata, nakrájenou okurku, papriku a cibuli a vše nahrubo pomixujeme. Poté přilijeme trošku vody, polévku osolíme, opepříme, přidáme citronovou šťávu či ocet a kurkumu. Česnek do polévky mixujte raději postupně po jednom stroužku a případně přidávejte.
2. Přilejte takové množství vody, aby byla polévka rozmixovaná dohladka a postupně ochutnávejte a polévku případně dosolte či přidejte citrónovou šťávu.
3. Tip: Pokud byste chtěli polévku sladší, přidejte kousek manga nebo třeba broskev 😉
4. Polévku dejte před podáváním na hodinu vychladit do lednice.
Co Vy a studené polévky? Ano či ne? 🤔
🥦
Okomentovat