Gazpacho ze žlutých rajčat

19. srpna 2019



Nevím proč, ale studených polévek jsem se vždycky trochu bála, aniž bych ale někdy nějakou vůbec ochutnala. Vždycky jsem si říkala, že to bude chutnat jak nějaké divné zeleninové smoothiečko a to mě zrovna nelákalo. Každoroční přebytková úroda rajčat spojená s horkými letními teplotami mě však donutila to přece jen zvážit. Ono se člověku v létě obvykle moc vařit nechce a vidina polévky, kterou jen rozmixujete, vychladíte a za chvíli můžete podávat, se mi docela začala líbit.

Rozhodla jsem se tedy pro pikantní španělské gazpacho ze žlutých rajčat, které bylo vlastně pikantní neúmyslně, protože jsem to trochu přepískla s česnekem, ale pak jsem za to byla moc ráda! 😃Studená polévka mě nakonec opravdu zaujala, překvapivě dobře zasytila, navíc osvěžila a určitě jsem ji nedělala naposledy ☺️

Suroviny na 4 porce:
• 500 g žlutých rajčat
• 1 střední zahradní okurka bez semínek
• 1 žlutá nebo oranžová paprika bez semínek
• 1/2 bílé cibule nebo 1 šalotka
• 3 stroužky česneku 
• 1 lžíce citronové šťávy nebo bílého vinného octa
• 1/2 lžičky kurkumy (na výraznější žlutou barvu, ale není nutné)
• sůl a pepř

Na ozdobu:
• nadrobno pokrájené kousky rajčat nebo papriky
• lístky bazalky


1. Do mixéru vložíme rajčata, nakrájenou okurku, papriku a cibuli a vše nahrubo pomixujeme. Poté přilijeme trošku vody, polévku osolíme, opepříme, přidáme  citronovou šťávu či ocet a kurkumu. Česnek do polévky mixujte raději postupně po jednom stroužku a případně přidávejte.

2. Přilejte takové množství vody, aby byla polévka rozmixovaná dohladka a postupně ochutnávejte a polévku případně dosolte či přidejte citrónovou šťávu.

3. Tip: Pokud byste chtěli polévku sladší, přidejte kousek manga nebo třeba broskev 😉

4. Polévku dejte před podáváním na hodinu vychladit do lednice.


Co Vy a studené polévky? Ano či ne? 🤔



🥦

Okomentovat