Květákovo řepové placičky

28. ledna 2020



Placičky na všechny možné způsoby dělám hrozně ráda. Není potřeba nic složitého vymýšlet a dají se tak spotřebovat všechny možné zbytky zeleniny. Květákové placičky obarvené červenou řepou jsou u nás doma docela hit, a když jsem je dělala poprvé, tak jsem jimi skoro všechny oblafla, protože směs na jejich výrobu dost nápadně připomínala mleté maso. Tak se pojďme do té květákové dobroty pustit! 😋


Suroviny na cca 15 placiček:
• 1 střední květák
• 1 menší červená řepa
• 4 stroužky česneku
• 1 lžička mleté sladké papriky
• špetka muškátového oříšku
• sůl a pepř
• hladká mouka 
• strouhanka
• rostlinný olej na smažení



1. Květák rozeberte na jednotlivé růžičky, tvrdé konce košťálů odřízněte a zbytek vařte cca 10 až 15 minut do změknutí. Květák sceďte a nechejte chvíli vychladnout. 

2. Uvařený květák si přesypejte do mísy, rozmačkejte ho šťouchadlem na brambory nebo obyčejnou vidličkou, přidejte rozmačkaný česnek a ochuťte solí, pepřem, mletou paprikou a muškátovým oříškem (případně jakýmkoliv oblíbeným kořením). Následně do květákové směsi přidejte najemno nastrouhanou syrovou červenou řepu a vše pořádně promíchejte, dokud není směs krásně růžová.

3. Do takto připravené směsi postupně přisypávejte mouku až do chvíle, kdy se směs nelepí a ručně tvořte placičky. Následně můžete placičky před smažením ještě obalit ve strouhance, budou pak lépe držet.

4. V pánvičce rozehřejte vyšší vrstvu oleje a smažte placičky z obou stran dozlatova. Já pak placičky vždy dávám odležet na papírové ubrousky, abych je zbavilapřebytečného oleje.

5. Placičky podávejte například s bramborovou kaší.



Jaké placičky si děláte Vy? Hoďte mi tip!



🥦

Okomentovat