Hlívový perkelt s tarhoňou

27. března 2020



Perkelt je původně maďarský masový pokrm podobný guláši, který se však těší velké oblibě i u nás nebo na Slovensku. Narozdíl od guláše má ale hutnější omáčku a místo knedlíků se podává nejčastěji s haluškami nebo tarhoňou. Já jsem si hrozně oblíbila tuto bezmasou variantu s hlívou a upřímně je to podle mě jeden z nejchutnějších receptů, které si můžete doma z hlívy připravit 🤩 A narozdíl od klasické verze je tato hotová za chvilku!

Suroviny na 2 porce:
• 1 větší cibule
• 400 g hlívy ústřičné
• 1 lžíce mleté sladké papriky
• 1 lžíce mleté uzené papriky
• 200 ml sójové smetany
• sůl, pepř
• olivový olej



1. Hlívu očistíme a nakrájíme - kloboučky na proužky, nožičky na poměrně tenká kolečka, protože jsou tužší. Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno.

2. V hrnci rozehřejeme olivový olej a dáme na něj opékat cibuli. Až jemně zesklovatí, přidáme nakrájenou hlívu a dohromady restujeme přibližně 10 minut, dokud se hlíva neopeče dozlatova.

3. Hlívu poté osolíme a opepříme a přidáme oba druhy mleté papriky, vše pořádně promícháme a na závěr vlijeme smetanu a necháme už jen pár minut provařit. Hotový perkelt podávejte s uvařenou tarhoňou nebo haluškami.

Tip: S tímto množstvím smetany uvedeným v receptu Vám vznikne hutná omáčka typická pro perkelt, kterou už není třeba nijak zahušťovat. Naopak pokud budete chtít omáčku řidší, stačí přidat trochu vody. S větším množstvím tekutiny Vám vznikne v podstatě omáčka à la "hlíva na paprice", ke které se bude hodit například i knedlík.


Mám tu nějaké hlívové nadšence jako jsem já? 🙆🏻



🥦



2 komentáře