Nevaječný likér

12. dubna 2020



Vaječný likér je u nás jak vánoční, tak i velikonoční klasika. A i když vajíčka nemůžete nebo nechcete konzumovat, nemusíte se vaječňáku vzdávat, protože tahle verze se bez nich naprosto obejde. Jde také připravit jak alkoholická, tak i nealkoholická varianta, takže si můžete dát třeba i s dětmi. O tu správnou barvičku se postará kurkuma 🍶


Suroviny:
• 1 hrnek kešu oříšků
• 6 datlí
• 1 plechovka kokosového mléka (plnotučného)
• 1 hrnek rostlinného mléka
• 1 lžíce vanilkového extraktu
• 1/2 lžičky kurkumy
• špetka skořice
• špetka muškátového oříšku
• 100 ml rumu (lze vynechat nebo naopak přidat 🤭)



1. Než se vrhnete do samotné přípravy, je potřeba nejprve dopředu namočit kešu oříšky (alespoň na 4 hodiny, ale klidně i přes noc). Dále pokud máte sušené datle, namočte je alespoň na 15 minut do horké vody, aby změkly. Pokud máte čerstvé datle, můžete tento krok vynechat.

2. V mixéru nejprve důkladně rozmixujeme kešu s hrnkem rostlinného mléka. Poté přidáme všechny ostatní ingredience a mixujeme do hladka. V případě, že bude likér moc hutný, přidejte více rostlinného mléka (nebo rumu 😄). Pokud nemáte moc rádi chuť kurkumy, tak uberte na množství, likér můžete dále také dosladit libovolným sirupem dle potřeby.

3. Likér doporučuji dělat v menším množství a skladovat v lednici po dobu tří dnů.


Krásné a veselé svátky! ❤️



🥦

Okomentovat