Cuketovo chřestový koláč z listového těsta

22. srpna 2020

 

Tento recept je tak jednoduchý, že se mi ani moc nechce tomu říkat recept, ale spíš takový malý tip na rychlou chuťovku, kterou můžete připravit například návštěvě. Budete potřebovat pouze listové těsto, zakysanou smetanu, cuketu, chřest nebo cokoliv, co máte ve slaných koláčích rádi, a pak už jen pár ingrediencí na dochucení. I s přípravou bude tento slaný koláč za 20 minut na stole.

Suroviny:
• 1 balení listového těsta
• 200 ml zakysané smetany (sójové nebo kokosové)
• 1/4 menší cukety
• 400 g zeleného chřestu
• 4 stroužky česneku
• šťáva z půlky citrónu
• sůl a pepř



1. Z chřestu nejprve odlomíme dřevnaté konce a dáme ho pouze na minutku spařit do vroucí vody. Cuketu nakrájíme na tenká kolečka.

2. Listové těsto si rozválíme do tvaru obdélníku (já jsem si ale v poslední době oblíbila kupovat těsto už rozválené a nemůžu si to vynachválit! 😃). Okraje těsta trochu přehneme dovnitř koláče, aby nám zakysaná smetana pak nevytekla.

3. Zakysanou smetanu ochutíme rozmačkaným česnekem (není třeba s ním šetřit 🧄❤️), citrónovou šťávou, solí a pepřem. Smetanu pak rovnoměrně rozprostřeme na koláč. Na půlku koláče položíme chřest a na druhou plátky cukety.

4. Pečeme na 180° přibližně 15 až 20 minut, dokud okraje koláče nezezlátnou.



Na koláč můžete dát prakticky cokoliv, co máte rádi. Skvělý je například i s pórkem nebo rajčátky. Pokud ho vyzkoušíte, dejte vědět, co jste si na něj dali! ☺️



🥦

4 komentáře