Švestkové knedlíky

12. září 2020



Když už plněné bramborové knedlíky, dělám většinou ty naslano, třeba s uzeným tofu a zelím. Když je ale sezóna švestek, byla by škoda jich nevyužít! Bramborové těsto dělám pokaždé stejné, chuť knedlíkům dá stejně nakonec především náplň a nějaká příloha. Pokud taky u sladkých knedlíků moc nejste na klasickou kombinaci cukr+kakao+máslo, vyzkoušejte je se zakysanou smetanou se skořicí a javorovým sirupem ❤️

Suroviny na 12 až 15 knedlíků:
• švestky
• 500 g brambor
• 150 g hrubé mouky
• 50 g krupice
• špetka soli

Omáčka:
• 200 g sójové nebo kokosové zakysané smetany
• 3 lžíce třtinového cukru
• 1 lžička skořice
• javorový sirup



1. Brambory uvařte ve slupce. Ještě než úplně vychladnou je oloupejte a najemno nastrouhejte. K bramborám přisypejte mouku, krupici a ochuťte špetkou soli.

2. Vypracujte těsto a mezitím si dejte do velkého hrnce vařit vodu na knedlíky. Pokud bude těsto příliš lepivé, přidejte ještě mouku. Snažte se pracovat rychle, protože bramborové těsto postupem času řídne. 

3. Z těsta tvarujte placičky, do kterých zabalte jednotlivé švestky a vytvarujte knedlíky. Doporučuji si k tomu vzít mističku s vodou a namáčet si průběžně prsty, dělá se to pak líp 👍🏻

4. Knedlíky vložte do vroucí vody a vařte je, dokud nevyplavou na hladinu.

5. Smíchejte zakysanou smetanu s cukrem a skořicí a podávejte ke knedlíkům. Nakonec knedlíky zakápněte javorovým sirupem.


S čím si dáváte sladké knedlíky Vy? ☺️



🥦

Okomentovat