Klasický rajčatový salát s cibulí je každé léto u nás doma terno. Ten, co dělá moje máma, bych mohla jíst klidně po mísách. Nejraději ho děláme z více druhů rajčat, a jelikož jsme letos měli na záhoně kromě červených, žlutých a oranžových i rajčata zelená, žíhaná a černá, byl salát vždycky krásně barevný. Zařekla jsem se, že se musím naučit dělat ten správný sladkokyselý nálev, abych si ho mohla připravovat taky, inspirovala jsem se tedy máminým receptem, ve kterém jsem akorát vyměnila klasický cukr za agávový sirup a na chuti to není vůbec poznat! Tak tady je recept ❤️
Suroviny na 2 porce:
• 300 g rajčat
• 1 menší červená cibule
• 1 stonek jarní cibulky
Nálev:
• 300 ml vody
• 1 lžička soli
• 1/4 lžičky mletého pepře
• 1 lžíce agávového sirupu
• 1 lžíce kvasného octa
1. Rajčata omyjeme a nakrájíme na libovolně velké kousky. Cibuli nakrájíme velmi najemno, jarní cibulku na proužky.
2. V míse smícháme všechny ingredience na nálev a pořádně zamícháme. Nálev v této fázi ochutnáme a dle svých preferencí dochutíme např. vetším množstvím octa nebo sirupu.
3. Rajčata s cibulí a jarní cibulkou přesypeme do mísy s nálevem a promícháme.
Tip: Takto hotový salát dáme na hodinu odpočinout do lednice, všechny chutě se pak krásně propojí. Při uchovávání v lednici je salát skvělý i druhý den.
Mám tady nějaké milovníky této klasiky? 🍅
🥦
Rajčatový salát já miluji :)
OdpovědětVymazatVítejte u Mišky
Nejlepší věc na světě! ♥
Vymazat