Suroviny na 4 porce:
• 600 g brambor typu A
• 2 cibule
• 2 mrkve
• 1 petržel
• kousek celeru
• 5 velkých nakládaných okurek
• 5 lžic sterilovaného hrášku
• 1 střední červená řepa (může být jak uvařená, tak i pečená nebo sterilovaná)
• 4 lžíce majonézy
• rostlinný olej
• sůl a pepř
1. Brambory uvařte ve slupce, nechejte mírně vychladnout a poté je oloupejte. Obdobně uvařte i mrkev, petržel a celer. Uvařené a oloupané brambory a kořenovou zeleninu poté nakrájejte na kostičky.
2. Rozehřejte na pánvičce nebo v kastrůlku 2 lžíce oleje, přidejte najemno nakrájenou cibuli, kterou restujte, dokud nezezlátne. Poté ji odstavte ze sporáku a nechejte úplně vychladnout. Zjistila jsem, že restovanou cibuli do tradičního bramborového salátu moc lidí nepřidává, ale u nás tam nikdy nesměla chybět a podle mě je to nejlepší!
3. Připravené brambory a kořenovou zeleninu dejte do mísy a dle chuti osolte a opepřete. Salát začínáme postupně dochucovat již na začátku, protože nějakou dobu trvá, než se sůl v bramborách rozleží. Poté přidáme restovanou cibuli, sterilovaný hrášek a na kostičky nakrájené okurky a červenou řepu. Vše pořádně promícháme.
4. Na závěr do salátu přidáme majonézu a znovu promícháme. A teď přichází nejlepší fáze - ochutnávání a dochucování. Já na závěr většinou ještě znovu přidávám sůl a pepř, a jelikož řepa dělá salát trošičku sladší, můžete dle své preference přidat více okurek, pár lžic okurkového láku nebo salát okyselit troškou octa.
Co nesmí chybět ve Vašem vánočním salátu? 🥗
- B.
Okomentovat