Asi těžko bychom pohledali někoho, kdo by nemiloval lasagne. Originální italský pokrm s těstovinami, bešamelem a hromadou sýra je sice výborný, ale taky bohužel docela těžký. A to nejen jako kaloricky náročnější jídlo, ale lasagne se všemi komponenty jsou i poměrně složité na přípravu. Dnes Vám ale ukážu, že toto jídlo lze jednoduše přetvořit na zdravější variantu, u které už nad kaloriemi nemusíte ani přemýšlet.
Těstoviny vyměníme za grilovanou cuketu, bešamel úplně vynecháme a do rajčatové omáčky přidáme další zeleninu. Já jsem pak do náplně dále použila rostlinné mleté maso, ale v tomto směru je to čistě na Vaší preferenci - do receptu lze použít jak hovězí, vepřové, tak i třeba krůtí.
Bešamel lze nahradit ricottou, cottagem nebo třeba mozzarellou, ale pokud chcete opravdu lehkou variantu, lze sýr úplně vynachat a lasagne budou skvělé i bez něj.
Suroviny na 4 porce:
• 4 menší cukety
• 1 velká cibule
• 500 g rostlinného mletého masa (či jakéhokoliv jiného)
• 300 g směsi různé zeleniny (např. mrkve, petržele, hrášku, zelených fazolek - nebo lze použít i nějakou Vaši oblíbenou směs mražené zeleniny
• 2 plechovky krájených rajčat nebo 500 g rajčatové passaty
• olivový olej
• sůl, pepř, bazalka, oregáno, chilli
1. Cukety omyjeme, odřežeme konce a nakrájíme na 0,5 cm silná kolečka nebo plátky. Cuketu poté jemně osolíme a necháme cca 15 minut vypotit. Poté cukety osušte papírovou utěrkou. Jednotlivé plátky následně z obou stran opečte na grilovací pánvi s troškou oleje. Druhou variantou je vyskládat plátky cukety na plech vyložený pečicím papírem a nechat 20 minut na 180° zapéct. Jakou zvolíte variantu, je zcela na Vás, cílem je, aby byla cuketa alespoň trochu změklá a zbavená přebytečné vody.
2. Během grilování či pečení cuket si připravíme náplň do lasagní. Ve vyšší pánvi či hrnci si rozehřejeme 3 lžíce olivového oleje a přidáme najemno pokrájenou cibuli. Až cibule jemně zezlátne, přidáme mleté maso, které přibližně 5 minut restujeme. Poté přidáme směs zeleniny, přilijeme plechovky krájených rajčat nebo passatu, osolíme, opepříme, přidáme chilli a bylinky a necháme provařit. U rostlinného nebo krůtího masa stačí 15 minut, u hovězího nebo vepřového 45 až hodinu. Obecně je lepší, když je omáčka co nejhustší, lasagne pak drží lépe pohromadě.
3. Následně vše zkompletujeme do pekáčku o velikosti cca 20 x 30 cm. Dno pekáčku vymažeme troškou olivového oleje a poklademe první vrstvou cukety. Na cuketu rozprostřeme vrstu rajčatové omáčky a následně vrstvy střídáme, dokud není pekáček plný. Vrchní závěrečná vrstva by měla být opět cuketová.
4. Pekáček přikryjeme poklicí nebo alobalem a pečeme na 200° cca 30 minut. Na posledních 5 minut pečení pekáček odkryjeme a necháme vrchní vrstvu zezlátnout. Před podáváním nechejte lasagne alespoň trochu vychladnout, drží pak lépe tvar.
Tak co na tyto cuketové lasagne říkáte? 🥒😋
- B.
Okomentovat