Kakaový strouhaný koláč s tvarohem

17. září 2022

 

Tvarohový strouhaný koláč je vděčná a navíc velmi jednoduchá klasika, která se hodí k odpolední kávičce a nemusíte se bát s ní pohostit ani návštěvu. Tvarohová náplň je příjemně vláčná, a to ať zvolíte plnotučný, polotučný či nízkotučný tvaroh - mám vyzkoušené všechny varianty a všechny jsou dobré, takže záleží čistě na Vaší preferenci. Nahoře nastrouhané těsto vypadá efektně a navíc je po upečení krásně křupavé 🥧


Kakaové těsto:
• 400 g hladké mouky
• 1 prášek do pečiva
• 200 g změklého másla
• 2 vejce
• 150 g třtinového cukru
• 4 lžíce holandského kakaa

Tvarohová náplň:
• 750 g měkkého tvarohu (3 vaničky)
• 2 vejce
• 100 ml čekankového sirupu (či jiného sladidla)
• 1 lžíce vanilkového extraktu



1. Všechny suroviny na těsto vložíme do mísy a robotem nebo ručně vypracujeme pružné těsto, které by mělo připomínat kakaové linecké. Těsto si poté rozdělíme na 2 části - 2/3 těsta vložíme do lednice, zbylou 1/3 do mrazáku, a to na jednu hodinu. Obě části těsta by měly být zabaleny do potravinové folie.

2. Zatímco těsto odpočívá, připravíme si tvarohovou náplň. Do vyšší mísy rozklepněte 2 vejce, přidejte čekankový sirup a společně vyšlehejte. Poté přidejte tvaroh, vanilkový extrakt (pokud máte rum, tak tam malého panáčka dejte taky!) a opět vše zašlehejte. Tvarohový krém ochutnejte a případně doslaďte.

3. Středně velký pekáč nebo koláčovou formu vymažte máslem nebo olejem. Větší část těsta z lednice rovnoměrně rukou rozprostřete na dno pekáče. Na spodní vrstvu těsta rozetřete tvarohový krém. Na krém nastrouhejte na hrubém struhadle zbytek těsta z mrazáku. 

4. Koláč pečte na 180° přibližně 40 minut.


Koláč chutná nejlépe vychlazený z lednice!



- B.




2 komentáře

  1. Vypadá moc pěkně 😊. Strouhaný koláč jsem už jednou dělala (ale podle jiného receptu) a byl tedy nic moc, bohužel... 😐.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji! ♥ Za mě je důležité dostatečné množství tvarohu a koláč zároveň nepřepéct, aby zůstal vláčný :)

      Vymazat