Dýňové houstičky plněné čokoládou

29. října 2022

 

Dýňové houstičky z kynutého těsta a s kostičkou čokolády schovanou uvnitř jsou přesně to, čím vyšperkujete každou podzimní snídani k dokonalosti. Klasické kynuté těsto doplněné dýňovým pyré je jednoduché, a když to vykynulo takovému matlovi, jako jsem já, tak se podaří i Vám!

Ke tvarování dýněček budete potřebovat jen potravinářský provázek (doporučuji spíše hrubší) a jako stonky můžete použít svitky skořice nebo třeba podlouhlé kousky ořechů. Houstičky můžete kromě čokolády plnit například i ovocem nebo tvarohem, skvělé ale budou i bez náplně, například rozkrojené a namazané máslem či marmeládou.


Suroviny:
• 150 g dýňového pyré
• 350 g hladké mouky
• 125 ml mléka
• 1 sáček sušeného droždí
• 50 g změklého másla
• 2 vejce (1 do těsta, jedno na potření houstiček před pečením)
• 1/2 hrnku třtinového cukru
• špetka soli
• 1/2 tabulky čokolády
• několik svitků skořice




1. Nejprve si připravíme dýňové pyré. Rozkrojte menší dýni hokkaido, vydlabejte semínka a nakrájejte na kostky. Dýni rozložte na plech vyložený pečicím papírem a dejte péct na 200° na cca 35 minut, dokud dýně nezměkne. Upečenou dýni rozmixujte dohladka a pyré nechejte vychladnout.

2. Do větší mísy prosejte mouku, přidejte sušené droždí, cukr, jedno vejce, špetku soli, změklé máslo, vlažné mléko a dýňové pyré. Hnětením vypracujte pružné těsto, které se bude odlepovat od stěny mísy. Z těsta vytvarujte bochánek, lehce poprašte moukou, mísu přikryjte utěrkou a nechejte kynout na teplém místě přibližně 1 hodinu, dokud těsto nezdvojnásobí objem.

3. Vykynuté těsto přesuňte na pomoučený vál a rozdělte na jednotlivé bochánky. Do každého bochánku schovejte kostičku čokolády. Na každou dýněčku budete potřebovat cca 30 cm potravinářského provázku. Provázek oviňte kolem bochánku vždy čtyřikrát a na závěr konce svažte uzlem (určitě mrkněte na nějaký z videonávodů na "pumpkin buns" pro názornou ukázku). Provázek není třeba na jednotlivých bocháncích příliš utahovat, jelikož houstičky ještě nakynou. 

4. Houstičky přesuňte na plech vyložený pečicím papírem a nechejte ještě 15 minut kynout. Poté houstičky potřete rozšlehaným vajíčkem a dejte péct na 200° na cca 30 minut, dokud houstičky nezezlátnou.

5. Po upečení z houstiček opatrně odstřihněte provázky (tahle část je trošku o nervy, protože provázek se do houstiček trochu zapeče) a dozdobte kouskem skořice.




- B.

2 komentáře