Dýněčkové noky

17. listopadu 2022

 


Klasické dýňové noky se šalvějovým máslem už ode mě na blogu máte. Nedávno jsem ale někde viděla dýňové noky ve tvaru malinkých dýní a byla jsem z toho úplně vedle 😍 Takže ano, musela jsem to vyzkoušet! Příprava navíc není nijak výrazně složitější, z dýňového těsta se pouze tvarují kuličky, do kterých několikrát obtisknete provázek, čímž se vytvoří požadovaný tvar.

Rychlou omáčku jsem tentokrát připravila z kadeřávku, smetany a čerstvého sýru. Doporučuji vybrat nějaký slanější sýr (pokud máte rádi, tak například kozí), protože kombinace nasládlých noků a slané omáčky je prostě nepřekonatelná 💫


Suroviny na noky na 4 porce:
• 1 malá dýně hokaido
• cca 1 a 1/2 hrnku hladké mouky
• 1 lžička soli
• olivový olej

Omáčka:
• svazek kadeřávku (cca 5 listů)
• 250 ml smetany (12%)
• 200 g  kozího gervais či jiného slanějšího jemného sýru
• šťáva z půlky citronu
• 1 stroužek česneku
• lžíce olivového oleje
• sůl a pepř

• Na ozdobu:
• několik lístků čerstvé šalvěje
• kousek másla
• několik nasekaných vlašských oříšků 



1. Nejprve si připravíme dýňové pyré. Dýni rozkrojíme, vydlabeme a nakrájíme na kostičky. Nakrájenou dýni rozložte na plech vyložený pečicím papírem, zakápněte olivovým olejem a dejte péct na cca 35 minut na 180°. Upečenou dýni poté rozmixujte na hutnější pyré.

2. K výrobě těsta už stačí jen do dýňového pyré přidat sůl a postupně během ručního zpracování přisypávat mouku. Ze vzniklého těsta tvoříme na pomoučené podložce menší kuličky. Každou kuličku si položte na pracovní plochu a z horní strany do ní 4x obtiskněte potravinářský provázek (zubní nic funguje taky), aby se Vám vytvořil tvar malých dýněček.

3. Noky vhoďte do vroucí osolené vody a vařte zhruba 2 minuty. Hotové noky krátce před podáváním ještě opečte na másle, budou pak mít takový parádní jemně křupavý povrch.

4. Na omáčku si připravte pánvičku a nechejte na ní rozehřát trochu olivového oleje. Poté na oleji krátce opečte natrhané kadeřávkové listy (bez košťálů uprostřed). Kadeřávek poté přesuňte do mixéru, přilijte smetanu, přidejte sýr, citronovou šťávu, 1 stroužek česneku a trochu osolte a opepřete a vše rozmixujte na jemnou omáčku, kterou před podáváním krátce prohřejte.

5. A na závěr ještě šalvěj, protože dýňové noky si bez šalvěje nedokážu představit. Na pánvičce rozehřejte kousek másla a dejte na něj kráce opéct šalvějové lístky společně s vlašskými oříšky. Šalvěj je za syrova velmi výrazná a za mě téměř nepoživatelná, ale když ji krátce orestujeme dokřupava, tak to je úplně jiná! Opečenými šalvějovými lístky a oříšky ozdobte talíře.


Tip: Pokud chcete, aby noky ještě víc vypadaly jako dýněčky, můžete jim vytvořit stonek například z jehliček rozmarýnu nebo z kopru.


- B.



2 komentáře