Houbová polévka patří mezi mé úplně nejoblíbenější. Tu klasickou českou se smetanou nebo v podobě kulajdy úplně miluju, ale maďarská varianta je zase úplně jiný level. Přidává se do ní paprikové koření, zakysaná smetana a čerstvý kopr. A jelikož já moc nejsem zastáncem brambor v polévkách, přidala jsem do ní těstoviny a na závěr na dochucení i kapku octa.
Suroviny:
• 3 lžíce řepkového oleje
• 1 velká cibule
• 500 g čerstvých nebo mražených lesních hub (nakrájených na plátky)
• 2 lžíce hladké mouky
• 2 lžíce maďarské sladké papriky
• 750 ml zeleninového vývaru
• hrst menších těstovin (já jsem použila ditalini rigati, ale skvěle se bude hodit i třeba tarhoňa)
• 3 lžíce sójové omáčky
• 100 g zakysané smetany + lžíce na ozdobu
• 200 ml mléka
• malý svazek čerstvého kopru
• sůl, pepř, ocet
1. Ve větším hrnci rozehřejte řepkový olej a dejte na něj restovat najemno pokrájenou cibuli. Až cibule zezlátne přidejte houby, chvilku opékejte a poté zaprašte maďarskou paprikou a moukou. Vše krátce zarestujte a zalijte zeleninovým vývarem. Polévku osolte, opepřete, přilijte sójivou omáčku a nechejte asi 15 minut vařit. (Ze začátku vaření se bude při použití čerstvých hub tvořit na hladině polévky šum, ten sesbírejte lžící, aby polévka nebyla zbytečně zakalená)
2. Poté do polévky přisypejte těstoviny a vařte je v polévce podle návodu na obalu.
3. Když jsou těstoviny v polévce uvařené, smíchejte zakysanou smetanu s trochou mléka a několika lžícemi horké polévky (aby se smetana v polévce nezdrcla) a postupně vše do polévky vmíchejte.
4. Polévku odstavte ze sporáku a dochuťte octem. Začněte se dvěma lžícemi a případně poté ještě přidejte podle vlastní chuti. Na úplný závěr těsně před podáváním do polévky vmíchejte najemno pokrájený čerstvý kopr.
5. Při podávání polévku ozdobte lžičkou zakysané smetany a čerstvým koprem.
Dobrou chuť!
- B.
Okomentovat