Chřestová sezóna je vždycky svátkem, jelikož její doba je dost omezená a byla by škoda tuto krásnou zelenou surovinu alespoň jednou ročně nevyužít. Když jde ale o chřest samotný, není potřeba vymýšlet žádné složitosti. Stačí k němu přidat jen pár surovin a chutné jídlo z něj vykouzlíte pokaždé. V tomto zeleném rizotu jsem se rozhodla chřest zkombinovat s další jarní surovinou, jejíž sezóna se s tou chřestovou částečně překrývá, a to medvědím česnekem.
A jelikož jde o italskou variantu rizota, recept se neobejde bez dobrého bílého vína. A ať už budete brát vaření rizota jako záminku k odšpuntování lahve či nikoliv, výhoda je, že co nenalijete do rizota, si pak můžete nalít k němu! 🥂
Suroviny na 4 porce:
• 400 g kulatozrnné rýže
• 200 g čerstvého zeleného chřestu
• svazek medvědího česneku (lze použít i špenát)
• 1 cibule
• 4 lžíce olivového oleje
• 50 g másla
• 1,5 l zeleninového vývaru
• 50 g strouhaného parmezánu
• sůl, pepř
• parmezán a jarní cibulka na ozdobu
1. Chřest omyjeme, odlomíme dřevnaté konce a nakrájíme na velikost sousta (zelený chřest není potřeba loupat). Poté ho dáme vařit asi na 3 minuty a následně ho hned scedíme a zchladíme v ledové vodě, abychom zachovali výrazně zelenou barvu.
2. Medvědí česnek vložíme do mixéru, zalijeme šálkem vody a rozmixujeme (vznikne nám takové česnekové smoothie, haha).
2. V hrnci si rozehřejeme olivový olej a dáme na něj zesklovatět najemno pokrájenou cibuli. Až cibulka začne zlátnout, přisypeme rýži a pořádně vše zamícháme, aby se každé zrníčko rýže obalilo olejem. Rýži poté podlejeme vínem a mícháme asi 2 minuty, dokud se víno většinově nevyvaří.
3. Poté rýži osolíme a opepříme, postupně zaléváme vývarem a vaříme na mírném plameni, dokud není měkká podle Vašich představ, přibližně tedy 15 až 20 minut. Ke konci vaření do rizota vlijeme připravené česnekové smoothie a vmícháme oblanšírovaný chřest a parmezán.
4. Rizoto odstavíme z plotny a na úplný závěr do něj vmícháme kousek másla, díky kterému bude rizoto krásně krémové.
Na jaké rizoto nedáte dopustit Vy?
Recept vznikl ve spolupráci s vínovým rájem Víno od Bodláků ♥
- B.
Mňam! Tak to vyzerá úžasne!! :)
OdpovědětVymazatFRENCHSTYLE | Sleduj ma na instagrame ♥
Moc děkuji! ♥
Vymazat