Dýňové ragú s fazolkami

13. října 2015



Letos se mojí mámě podařilo vypěstovat 4 dýně, jmenují se Hokkaidó, Honšú, Kjúšú a Šikoku. Najednou jsme je teď museli sklidit, protože se ochladilo, tak aby nepřešly mrazem. No a jednu z nich, konkrétně Hokkaidó, jsem se rozhodla dnes zpracovat. Měla jsem v plánu klasickou dýňovou polévku, ale nakonec jsem se rozhodla, že dýni nerozmixuji a přidám fazolky a vzniklo mi z toho nádherné a bohaté ragú, o které se musím podělit!

Suroviny:

• 1 dýně hokkaidó
• 1 mrkev
• 1 petržel
• 1 cibule
• hrstka zelených fazolek
• 1 litr zeleninového vývaru
• oregáno
• kokosový olej




1. Dýni rozkrojíme, vydlabeme semínka a nakrájíme na kostky (dýně hokkaidó se jako jediná dýně nemusí loupat, slupka během vaření změkne). Očistíme si mrkev a petržel a nakrájíme na kolečka. Cibuli oloupeme a najemno nakrájíme, poté si v hrnci rozehřejeme olej a cibuli krátce restujeme. Přidáme nakrájenou dýni a kořenovou zeleninu a dalších 5 minut restujeme.

2. Poté zalijeme vývarem, přidáme oregáno a vaříme asi 45 minut, dokud se dýně téměř nerozpadá. Navíc přirozeně zahustí vývar a vytvoří omáčku. Zhruba 10 minut před koncem vaření přidáme do ragú fazolky.



Tohle jídlo rozhodně oceníte, když se vrátíte po dlouhém chladném dni domů, protože vás doslova rozehřeje zevnitř. Dýně je po uvaření téměř jako máslo, takže navíc perfektně zasytí.

Mám v plánu něco uvařit i z Honšú, Kjúšú a Šikoku, tak se těšte!



                                                                                                                           - Broccoli

4 komentáře