Polentu v českých domácnostech moc nenajdete, ale v Itálii je tahle kukuřičná kaše velmi oblíbená. V obchodech nejčastěji najdete polentu instantní, kterou máte hotovou do pěti minut, existuje ale pak i polenta obyčejná, kterou musíte nechat na sporáku o čtvrt hodiny déle. Obě ale chutnají stejně skvěle a jejich krémovou konzistenci si zamilujete. Zkuste ji třeba jako přílohu místo bramborové kaše.
Na kaši pro 4 osoby:
• 3 hrnky vody
• 1 hrnek neochuceného rostlinného mléka
• 1 hrnek polenty
• sůl
• pepř
• pepř
Restovaná zelenina:
• 1 cibule
• 1 červená paprika
• 1 klas mladé kukuřice
• 1/2 cukety
• sůl
• pepř
• 3 stroužky česneku
• olivový olej
• pepř
• 3 stroužky česneku
• olivový olej
1. Vodu společně s mlékem přivedeme k varu, osolíme a opepříme.
2. Plamen trochu stáhneme a velmi pomalu a postupně přisypáváme do hrnce s vodou a mlékem polentu, kterou zašleháváme metličkou, aby se netvořily hrudky. Zhruba po třech minutách se kaše začne při míchání sama odlepovat od stěn hrnce, to znamená, že je hotovo.
3. Já jsem si ke kaši udělala jen rychlou restovanou směs ze zeleniny, kterou jsem měla zrovna doma, ale je jen na Vás, co si k ní dáte Vy :)
Pozor! Polentovou kaši podávejte pokud možno hned po uvaření, velmi rychle totiž tuhne a po vychladnutí začíná kaše kouskovatět. Takže pokud Vám zbyde a chcete si ji přihřát později, musíte se buď smířit s tím, že už nemá původní konzistenci nebo ji trochu promixovat tyčovým mixérem, bude pak zas jako nová! :D
Tak páááá!
- Broccoli
Okomentovat