Rebarborová sezóna probíhá vždy jen chvíli na jaře a pokud si nepospíšíte, můžete ji propásnout. Babičce roste na zahradě velký keř, a když už jsme přejezení všemožných rebarborových buchet, obvykle nevíme, co si s rebarborou počít. Rebarbora by se navíc neměla nechávat na zahradě příliš dlouho, protože čím déle roste, tím víc obsahuje kyseliny šťavelové, jejíž příliš velké množství by Vám mohlo zablokovat vstřebávání vápníku a železa.
Proto je potřeba rebarboru zpracovat co nejdříve! Já jsem letos dělala z jejích přebytků tohle výborné chutney. Má výraznou sladkokyselou chuť a je skvělým doplňkem téměř ke každému jídlu.
Suroviny na cca 4 střední skleničky:
• 500 g stonků rebarbory (bez listů)
• 400 g červené cibule
• 50 g čerstvého zázvoru (oloupaného)
• 100 ml vinného octa
• 100 ml balsamicového octa
• 2 lžičky soli
• 300 třtinového cukru (můžete použít ale třeba i datlový sirup)
• 200 g hrozinek
• 1 lžička mleté skořice
• 2 lžíce řepkového oleje
1. Ve větším hrnci si rozehřejte olej a dejte pomalu restovat červenou cibuli pokrájenou na proužky. Je důležité tuto fázi neuspěchat, cibuli restovat zvolna a neustále míchat, dokud cibule nezměkne. Může to trvat zhruba 20 minut.
2. Poté přidejte rebarboru pokrájenou na asi dvoucentimetrové kousky, najemno nastrouhaný zázvor a zalijte vinným a balsamicovým octem a 1 dcl vody. Směs nechejte probublávat a stále míchejte.
3. Poté přidejte sůl, skořici, hrozinky a postupně přisypávejte cukr - jeho množství dost záleží na kyselosti rebarbory, takže přidávejte postupně a ochutnávejte. Celou směs vařte dalších 15 minut, dokud rebarbora úplně nezměkne.
4. Hotové chutney by mělo mít lepkavou marmeládovou konzistenci. Naplňte jím skleničky, zavíčkujte a uchovávejte v lednici po dobu asi 14ti dní.
Chutney se většinou konzumuje jako studená chuťovka, mně osobně ale tohle chutney chutná spíš teplé, zkuste si tedy vždycky ohřát takové množství, které sníte. Je skvělé třeba i na křupavé topince! 💗
- Broccoli
Okomentovat