Roztíratelný mandlový sýr

17. května 2017




No co si budem povídat, po vyřazení mléčných výrobků z jídelníčku člověku nejvíc chybí sýr 🧀 Nebo alespoň mně, bývalému milovníkovi všech sýrů, rozhodně. Rostlinných alternativ je v obchodech sice už spousta, ale já si nemůžu pomoct, mně naprostá většina z nich opravdu nechutná a všechno mi to přijde hrozně umělé. A to ani nemluvím o jejich šílené ceně. Tak jsem si řekla, no co, vyrobím si ho sama!



Tento recept na základní mandlový sýr je jeden z nejjednodušších, rozmixované madle vytvoří krásně krémovou konzistenci a díky lahůdkovému droždí (to nikdy nesmí chybět!) opravdu docílíte sýrové chuti. Tento sýr je skvěle roztíratelný, takže se hodí hlavně na pečivo, ale zkoušela jsem trošku i rozmíchat v rýžové smetaně a byla z toho skvělá omáčka!






Suroviny na 4 malé mističky:
• 200 g mandlí
• 150 ml vody
• 1 lžička agaru
• 3 lžíce řepkového oleje
• 1 lžička soli
• špetka pepře
• 2 stroužky česneku
• 1 lžička mleté papriky
• 3 vrchovaté lžíce lahůdkového droždí
• šťáva z půlky menšího citrónu










1. Mandle dáme namočit alespoň na 8 hodin. Vodu poté slijeme a mandle propláchneme. Je na Vás, zda budete mandle loupat, po namočení to jde celkem dobře, ale já jsem je nechala se slupkou, která tam po rozmixování vůbec nijak nevadí.

2. Vodu smíchejte se lžičkou agaru a dejte vařit na sporák asi na 2 minuty, dokud nezačne tekutina lehce houstnout. 

3. Poté veškeré ingredience včetně vytvořené agarové želatiny vložte do mixéru a mixujte do hladké pasty.

4. Hotovým sýrem naplňte olejem vymazané mističky (já jsem třeba použila formičky na panna cottu) a dejte chladit do lednice alespoň na 3 hodiny. Mandlový sýr by měl jít po této době pěkně vyklopit.




Už jste někdy vyzkoušeli nějaký ořechový sýr?  🙂




- Broccoli

1 komentář

  1. Vypadá zatraceně dobře, jen já poslední dobou nemůžu sýr ani vidět :(

    OdpovědětVymazat