Fenykl je nejenom koření v podobě podlouhlých semínek,
ale také velmi chutná a neskutečně voňavá zelenina. Bulvy fenyklu jsou skvělé
například pečené s kořenovou zeleninou, ale hodí se i na polévku. Pokud
máte rádi cuketovou, zkuste do ní kousek fenyklu přidat, dodáte jí více chuti a
navíc i zajímavou lékořicovou vůni. A co je lepšího než horká a voňavá polévka?
Suroviny:
• 1 menší cuketa
• 1 bulva fenyklu
• 1 petržel
• ½ bulvy celeru
• 1 cibule
• 1 l zeleninového vývaru
• 1 lžíce řepkového oleje
• sůl, pepř
• 1 menší cuketa
• 1 bulva fenyklu
• 1 petržel
• ½ bulvy celeru
• 1 cibule
• 1 l zeleninového vývaru
• 1 lžíce řepkového oleje
• sůl, pepř
1. Nejprve si připravíme, očistíme a nakrájíme veškerou
zeleninu. Cuketu předem zbavíme konců a vydlabeme semínka, z fenyklu
odřízneme spodní tvrdou kořenovou část a petržel, celer a cibuli oloupeme.
2. V hrnci si rozehřejeme lžíci oleje, na kterou dáme
zpěnit najemno pokrájenou cibuli. Až cibule mírně zezlátne, přidáme všechnu
zbylou zeleninu pokrájenou na kostičky a asi 3 minuty restujeme.
3. Poté vše zalijeme zeleninovým vývarem, osolíme, opepříme
a vaříme asi 30 minut. Na závěr polévku rozmixujeme.
Fenykl má mnoho léčivých účinků, působí příznivě na trávicí
ústrojí, mírní nadýmání a také například tlumí kašel, tak mu dejte šanci!
- Broccoli
Okomentovat